Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Melih Meriç, geçtiğimiz günlerde, Meclis'te yaptığı açıklamalada Staj ve Çıraklık mağduriyeti konusunu Meclis''e taşıdı. Meriç yaptığı açıklamada, 1999 öncesi zorunlu staj yapan Staj ve Çırakların sigorta Başlangıcı sayılmadığını ifade ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Veday Işıkhan'a seslendi.

750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor! 750 bin kamu işçisi maaşlarında iyileştirme, refah payı ve seyyanen zam müjdesi bekliyor!

Bilindiği üzere EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesine düzenleme getirilerek yasalaştırılmıştı. Milyonlarca kişi emekli olmanın hayalini kurarken vatandaşlar yeni bir mağduriyet ile karşı karşıya kaldı.

Staj ve çıraklık gençlerin mesleki deneyim kazanmaları ve ülkenin kalifiyeli eleman açığını kapatmak için, hükümet tarafından desteklenmektedir. Konuya ilişkin birçok siyasetçi desteğini sürdürürken hükümetin konuyu gündeme getirmemesi binlerce insan için büyük sorun teşkil etmektedir.

EYT'DE STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI GEÇERLİ Mİ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birçok vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Ancak bu yasadan 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi bulunanlar yararlanabildi. 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar ise bu düzenlemeden yararlanamadı ve emeklilik hayalleri suya düştü.

Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme beklendiği iddia ediliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kişiler, staj ve çıraklık sigortası bulunsa dahi EYT kapsamı dışında kalmıştır. Bu kişilerin EYT kapsamına alınması için bir düzenleme yapılacağı yönünde söylentiler var. EYT yasasında yer alan bilgilere göre staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamında yer almıyor. 

MELİH MERİÇ'İN STAJ VE ÇIRAKLIK ÇAĞRISI YANIT BULACAK MI?

Geçtiğimiz günlerde, Meclis'te yaptığı açıklama ile konuyu Meclis'e taşıyan (CHP) Milletvekili Melih Meriç Staj ve Çıraklara destek verdi. Konunun EYT kapsamı dışında kaldığını belirten Meriç, mağduriyetin çözülmemesinin, krize sebep olduğunu belirtti. Ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın konuya duyarsız kalmaması gerektiğini vurgulayan Meriç, mağduriyete son verilmesi gerektiğini söyledi.