Maaş zamlarının enflasyon oranıyla sınırlı kalması, ekonomik krizle boğuşan kamu çalışanlarının beklentilerini karşılamıyor. Enflasyonun yükselmesi, memur ve memur emeklilerinin alım gücünü her gün biraz daha düşürüyor. Bu da günlük hayatlarında zorluklara neden oluyor. Bu koşullarda, memurlar yetkililerden daha fazla zam istiyor. Enflasyon, geçim derdi ve ardı ardına gelen zamlar karşısında memur ve memur emeklileri yaşam standartlarının iyileştirilmesini talep ediyor. Devlete yıllarca hizmet eden ve fedakarlık gösteren kamu çalışanları maaşlarında adaletli bir düzenleme yapılmasını bekliyor.

Bakan Işıkhan zam haberini vermişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan kamu çalışanlarına müjde verdi. Yeni yılda memur maaşlarında yüzde 50'ye varan bir zam yapılacağını duyurdu. Buna göre, en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 33 bin 25 liraya çıkacak. Ayrıca, memurların fazla mesai ücreti de 5 lira 40 kuruştan 10 lira 10 kuruşa yükseltilecek.

Bedelli askerlik fiyatlarına zam geliyor Bedelli askerlik fiyatlarına zam geliyor

Kamu çalışanlarının maaşlarına ilişkin yeni düzenleme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından duyuruldu. Bakan Işıkhan, maaşlarda yüzde 50'ye varan bir artış yapılacağını belirtti. Buna göre, yeni yılda en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 33 bin 25 liraya çıkacak.

MESAİ ÜCRETİ ARTIYOR

2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden derlediği bilgiye göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 87 artacak. 2023 yılında 5 lira 40 kuruş olan saatlik fazla mesai ücreti 1 Ocak 2024'ten itibaren 10 lira 10 kuruşa çıkacak.

Bakanlıkların özel kalem müdürlüklerinde çalışan makam şoförleri dahil tüm personele ayda 90 saati, genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarında görevli şoförlere de 60 saati geçmemek üzere yeni yılda 5 lira 70 kuruş yerine 10 lira 70 kuruş fazla mesai ücreti ödenecek.

Saat başına 10 lira 70 kuruş ödeme yapılacak

Her makam için aylık toplam 450 saati geçmemek üzere kurul başkanı (bakanlıklar), genel müdür ve daha üst birim yöneticileri, strateji geliştirme başkanı, vali, general ve amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki daire başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, rektör, büyükşehir ve il belediye başkanlarıyla birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere saat başına 10 lira 70 kuruş ödeme yapılacak.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne ve üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personelden, gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkanı bulunmayanlara ayda 90 saati aşmamak üzere saat başına 10 lira 10 kuruş ek ödeme gerçekleştirilecek.

Mesleki ve teknik eğitim bölgesinde yer alan meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilen mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarında görev yapan Milli Eğitim Bakanlığı idari personeline, yasal çalışma saatinin bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için ayda 100 saati geçmemek üzere saat başına 17 lira 20 kuruş ödenecek.