EYT düzenlemesinden yararlanamayan stajyerler ve çıraklar yaşanan bu mağduriyetin giderilmesini ve adilce emekli olmayı istiyorlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler. Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır.” sözleriyle 2 milyon staj ve çıraklık mağdurununun EYT düzenlemesinden yararlanamayacağını açıklamıştı. 

Ancak stajyer ve çıraklar, bir kesimin mağduriyeti giderilirken kendi sorunlarının görmezden gelinmesine karşı çıkmaya devam ediyor. Başta sosyal medya olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaştan beri çalışmalarının karşılığının emeklilikle sağlanması için canla başla mücadele ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stayjer ve çırak kaydı bulunanlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar.

750 bin kamu işçisinin talepleri neler? 750 bin kamu işçisinin talepleri neler?

Sosyal medyadan muhalefet ve iktidara seslenen, milletvekillerine taleplerini anlatan staj ve çıraklık mağdurları, 2018 yılında verdiği seçim beyannamesindeki sözleri yerine getirmeyen, aksine destek olmayıp köstek olan MHP'ye sesleniyor. 

MHP STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA SÖZ VERMİŞTİ

Cumhur İttifakı'nda yer alan  MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına söz vermişti. 

Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi yer almaya devam ediyor.

MHP kurumsal Twitter hesabından da 8 Haziran 2018’de şu paylaşımı yapmıştı: “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak #ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz”

MHP bu taahhüdünü 8 Kasım 2017 ve 13 Haziran 2018’de de TBMM kürsüsünden duyurmuştu. MHP milletvekilleri söz alarak “Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır” vaadinde bulunmuştu. 

Milletvekillerinin konuşmaları MHP’nin sosyal medya hesabından da paylaşılmıştı.