Avrupa Komisyonu'nunraf ömrü kısa olan ve insan sağlığını tehdit eden gıdalara yönelik tedbirleri sürüyor. Avrupa'da alınan tedbirler Türkiye'den Avrupa'ya yapılan kabuklu gıda ihracatını da olumsuz etkiledi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye'den istiridye ve midye gibi çift kabuklu yumuşakça ithalatına yönelik kısıtlamaları uzatma kararı aldı. Alınan tedbirlerin Aralık 2026'ya kadar geçerli olacağı duyuruldu.

Komisyondan yapılan açıklamada canlı ve soğutulmuş çift kabuklu yumuşakçaların raf ömrünün kısa olması sebebiyle sınırda test yapılamadığına vurgu yapıldı. İthalat kısıtlamasına da testlerin yapılamaması gerekçe gösterildi. 

Dondurulmuş ve işlenmiş çift kabuklu yumuşakça sevkiyatları deniz biyotoksinleri açısından, dondurulmuş yumuşakça sevkiyatları ise E. coli (kolibasili) açısından testlerden geçiriliyor.

Covid-19 hâlâ aramızda! Pandeminin eve kapatan günleri geri dönecek mi? Covid-19 hâlâ aramızda! Pandeminin eve kapatan günleri geri dönecek mi?

Tedbirler, Avrupa'ya gönderilen çift kabuklu yumuşakçaların üretiminde Türk yetkililer tarafından resmi kontrollerin uygulanmasında sorunlar tespit eden ve üye devletlerin mikrobiyolojik kaygılar nedeniyle Türkiye'den uygun olmayan sevkiyatları rapor ettiği DG Sante denetimlerinin ardından uygulamaya kondu.

2022 ve 2023 yıllarında yapılan denetimlerde çift kabuklu yumuşakçalara yönelik kontrol sisteminde bazı eksiklikler tespit edilirken yapısal gıda güvenliği eksiklikleri Avrupa Birliği ülkelerini harekete geçirmişti.

KOLİ BASİLİ NEDİR?

Ölümcül sonuçlar doğurabilen bakterilerden biri olan koli basili sığır ve koyun eti dahil olmak üzere çok sayıda gıdada ortaya çıkabiliyor. 

Genelde E. coli kısaltması ile veya koli basili olarak bilinen Escherichia coli, memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bakteri türlerinden biri olarak biliniyor. Normalde bağırsakta yaşadığı için, E. coli 'nin çevresel sularda varlığı dışkı kirlenmesinin bir belirtisi. Kolibasili memeli hayvanlardan diğer canlılara da bulaşabiliyor.

İnsanın bir günde dışkı yoluyla vücudundan geçen E. coli kanlı ishale ve ölüme yol açabiliyor. 

Editör: Merve Çoban