Millet İttifakı Saadet Partisi'nin merkez binası önünde yaptığı açıklamayla Cumhurbaşkanı adayını duyurdu.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 

Liderler Saadet Partisi Genel Merkezi'nden kalabalığın önüne çıktı.

Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumunda Millet İttifakı'nın diğer genel başkanları, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritasının açıklandığı metinde ise İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanabileceği ifadesi yer aldı.

"KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZDIR"

İlk konuşmayı yapan Karamollaoğlu kalabalığı selamladı. SAADET Lideri, "On binlerce kardeşimiz hayata veda etti. Birçok şehirde neredeyse bina ayakta kalmadı. Allah vefat edenlere rahmet eylesin. Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Hava biraz soğuk. Ben bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum."

Karamollaoğlu sözü Kılıçdaroğlu'na bıraktı. 

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Saadet Partisi Genel Merkezi'nin önünden açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Sevgilim halkım, değerli kardeşlerim. Yunus Emre bölüşürken tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Biz Türkiye'nin bütün renklerini buluşturmak için yola çıktı. Bu sofra Halil ibrahim sofrasıdır.

İftar saatinde oy sayım işlemleri nasıl yapılacak? YSK Başkanı açıkladı İftar saatinde oy sayım işlemleri nasıl yapılacak? YSK Başkanı açıkladı

* Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı oalrak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

*Millet İttifakı'na dahil partilerin Genel Başkanları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ AYRINTISI

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası" yazılı olarak paylaşıldı. 

Herkesin merakla beklediği ve krizin çözülmesine neden olan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin ayrıntı 12. maddede yer aldı.

12. maddede şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanınınuygun gördüğü zamanda ve tanımlamış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır."

HDP'DEN AÇIKLAMA: "KENDİSİNİ BEKLİYORUZ"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yaptığı çağrıda "Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, kendisiyle genel merkezimizde bunları konuşmak için ziyaretini bekliyoruz." dedi.

Mithat Sancar'ın açıklaması şu şekilde:

"Bu sürecin sonunda aday çıkarır mıyız, çıkarmaz mıyız tabii ki kurullarımız ve ittifak güçlerimizle yapacağımız görüşmelerde karara bağlanacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun diyeyim ve ekleyeyim, kendisini bizlerle görüşmeye bekliyoruz. Bunu neden açık söylüyoruz. Zaten daha önce ilke ve yöntemi açıklamıştık. Eğer muhalefet ortak aday belirleyebilirse, o ortak adayla bizimle yapacağı açık, doğrudan görüşmeler sonucu bir ortak noktaya, uzlaşmaya varılırsa biz bu adayı destekleriz demiştik. Aksi takdirde seçenek bellidir, kendi adayımızı çıkarırız.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU'NU GÖRÜŞMEYE BEKLİYORUZ"
Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, kendisiyle genel merkezimizde bunları konuşmak için ziyaretini bekliyoruz.

Hedefimiz demokrasi, adalet, özgürlüktür. Esas olarak ilkeleri konuşmak istiyoruz. Pazarlık için değil; Cumhurbaşkanlığının hangi ilkeler üzerinde durulacağı, geçiş sürecinin nasıl olacağı ve bu dönemde nelerin acil olarak yapılması gerektiği konularını konuşacağız. Bir pazarlık, bakanlık münazarası, münakaşası bizim gündemimizde değil. Temel mesele Türkiye'de toplumun çoğunluğunun isteği olduğuna inandığımız demokratik değişimi sağlayacak uzlaşmayı başarmak.

Demokratik dönüşüm, adalet, özgürlük için temel konularda geçiş sürecinin niteliğiyle ilgili ana hususlarda bir uzlaşma olursa bu çok memnuniyet verici olur. Bizim daha önce de söyledim, esas hedefimiz, tutumumuz bu ülkeye demokrasiyi, huzuru, adaleti, barışı getirmektir."