Öğretmenler uzun zamandır atamalarda mülakatların kaldırılmasını, atamaların mülakatsız daha hakkaniyetli bir şekilde olacağını dile getiriyor. Seçim öncesinde atamalarda mülakatların kaldırılacağı vaadini duyan öğretmenler, o günden beri bir gelişme bekliyor. Fakat verilen sözler henüz tutulmuş değil.

"Mülakat merkezlerinde mülakata davet edeceğiz"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin konuyla ilgili daha önce açıklamalarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aksine kamuda mülakatların %50 oranında atamayı etkileyeceğini açıklamıştı. Yaptığı açıklamada şu sözleri sarf etmişti:

AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

"Öğretmenler KPSS sonrasında mülakat notuna göre atanıyorlar. Biz ise şöyle bir mekanizma geliştirmek istiyoruz, KPSS skoru, onun yüzdelik dilimini alacağız yüzde 50. Yüzde 50 de mülakat performansını alacağız arkadaşımızın. Yüzde 50-50 planlıyoruz. Biz aslında mülakatla ilgili bambaşka bir yapıyı getiriyoruz. Dolayısıyla bu eleştiriyi yapanların da biraz bu konuları bilerek eleştirmesi gerekiyor. Yüzde 50-50 yaptığımızda mülakatla ilgili de hazırladığımız klavuzu atama takvimi belli olduğunda bunları kamuoyuyla paylaşacağız. Neyi ölçeceğiz? Bir; KPSS skoruna göre atama yapacağımız öğretmenin 3 katı kadar adayı kendilerine tanımladığımız mülakat merkezlerinde mülakata davet edeceğiz. 30 büyükşehirde mülakat yapmayı planlıyoruz."

"Yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz"

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kendisine "Kamuda mülakatı kaldıracağız." sözü hatırlatılarak Bakan Tekin'in tersi yönünde yaptığı açıklamalar ve bunun üzerine gelen tepkiler hakkında ne düşündüğü soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan sorulara şöyle yanıt verdi:

"Biz, mülakatları görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırmayı vadettik. Görevin gerektirdiği hallerde ise hakkaniyetle hareket edilmesi temel yaklaşımımızdır. Mülakatlar çok sınırlı ve çok özel meslek gruplarında gerekli olabilir. Elbette mülakat komisyonlarının objektif kriterlerle oluşturulması konusu da çok mühim bir konu. Konuyu ilgili bakanlarımızla yakın görüşüyor, çalışıyoruz. Ben seçim vaatlerim içinde böyle bir söz verdiysem, bunu Milli Eğitim bakanımla, İçişleri Bakanımla görüşmek suretiyle, yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz."

Atama bekleyen öğretmenler zor durumda

Bu açıklamaların üzerine atama bekleyen öğretmenler tekrar umutlandı. Uzun zamandır atama bekleyen öğretmenler atanamadıkları her gün ekonomik sıkıntıları daha da büyüyor. Atanamadıkları için başka işlerde çalışmak zorunda kalan öğretmenler kendi mesleklerini yapamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirerek mülakatların hakkaniyetli yapılmadığını ifade ediyor. Ancak konuyla ilgili ne zaman kesin bir karar çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmiyor. Öğretmenlerin gözü, önümüzdeki hafta yapılacak olan kabine toplantısında. Konunun toplantıda gündeme gelip gelmeyeceği ise henüz belli değil.