Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak emeklilere 5 bin TL ikramiye ödemesinin ardından öğretmenlere ikramiye ödemesi gündeme geldi. Muhalefetin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere ikramiye verilsin çağrısına Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'nden cevap geldi. CHP'nin teklifinin ardından gözler 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne çevrildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğretmenlere ikramiye çağrısına ilişkin son dakika açıklamasında bulundu. Peki, öğretmenlere ikramiye verilecek mi? 

Yıllarca alanlarında eğitim alan öğretmenler hayallerini kurduğu mesleklerini yapmak için uzun süre boyunca KPSS ve atanma stresiyle mücadele etmek zorunda kalırken atandıktan sonra da hak ettikleri değeri alamamalarına tepki gösteriyor. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, muhalefetin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlere ikramiye verilmesi yönündeki talebinin hatırlatılması üzerine şu açıklamalarda bulunmuştu: 

Bakan Tekin, "Biz kendi politikamızı kendimiz belirliyoruz. Maliye Bakanlığımızla istişare halinde öğretmen arkadaşlarımızın ekonomik problemlerini de çözmeye çaba sarf edeceğiz. Böyle bir şey olursa zaten Cumhurbaşkanımız ve Maliye Bakanımız duyurur. Öğretmen arkadaşlarımızın özlük haklarıyla ilgili bütçe sınırları çerçevesinde yapabileceğimiz her şeyi yapmaya çaba sarf ediyoruz." ifadelerinde bulundu.

Bakan Tekin'in açıklamalarının ardından net bir cevaba kavuşmayan 'Öğretmenlere ikramiye verilecek mi?' sorusu araştırılmaya devam ediyor. 

İYİ Parti Milletvekili Selcan Hamşıoğlu da öğretmenlere 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, Kasım ayı net maaşları tutarında Öğretmenler Günü İkramiyesi ödenmesine yönelik kanun teklifini Meclis'e sundu. Şu anda komisyon incelemesinde olan kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi:

24 Kasım 1928, Millet Mekteplerinin açılışı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Başöğretmen" ünvanını kabul ettiği gündür. Bilindiği gibi kalkınma ve gelişme hamleleri bilgisi, birikimi, tecrübesi, engin öngörüsüyle medeniyetimizi aydmlatan münevver öğretmenlerimiz sayesinde gerçekleşebilir. Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ederken, kutlu bir görev ifa eden öğretmenlerin rol ve sorumluluklarına ilişkin beklentiler de artmaktadır. Buna karşın öğretmenlerin yıldan yıla büyüyen sorunlarına çare yeterince üretilememektedir.

Eğitim sürecinin başat öğesi öğretmenlerimizin en büyük sorunlarından birisi ekonomik durumlarının yetersizliğidir. Bugün sadece asgari ücretliler, dar ve sabit gelirliler değil, kamu çalışanları da ekonomik daralmışlıktan nasibini almıştır. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 13 bin 334 TL, yoksulluk sınırı 43 bin 433 TL'ye ulaşmıştır. Yıl sonu itibarıyla maaşlardaki erimenin yüzde 30-35 aralığında olması beklenmektedir. Buna karşın ülkemizde 9/1 derecedeki bir Öğretmen aylık 22 bin 852 TL, 5/3 derecedeki bir öğretmen aylık 24 bin 319 TL, 1/4 derecedeki bir öğretmen aylık 25 bin 112 TL ücret almaktadır.

Tüm bu rakamlar eğitim çalışanlannm ekonomik çaresizlik içinde olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda. Öğretmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemeler elzemdir.

CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu da Devlet Memurları Kanununda eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil olup fiilî olarak öğretmenlik mesleğini yapanlara her yıl 24 Kasım tarihinde, o yılın Kasım ayı maaşı tutarında Öğretmenler Günü ikramiyesi ödenmesine yönelik kanun teklifini Meclis'e sundu. Şu anda komisyon incelemesinde olan kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi:

Eğitim sistemi içerisindeki temel sorunlarını çözen ülkeler; kültür, sanat, bilim, teknoloji, sosyo-ekonomik alanında da kalkınmış ve ilerlemiştir. Çağdaş eğitim modellerini yaşama geçiremeyen toplumlar ise bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde her zaman geride kalmaya mahkûmdurlar.

Kalkınmanın ve çağdaşlaşmanın temel şartının eğitim ve öğretim olduğu asla unutulmamalıdır.

Eğitim ve öğretimin temel taşı ise gelecek nesilleri emanet ettiğimiz eğitim emekçilerimiz, öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimiz; insanları eğitmeyi ve öğretmeyi meslek edinen, eğitim kurumlarında çocuk ve gençlerin eğitim öğretimlerine rehberlik eden, yön veren ve yaşam hazırlayan kimsedir.

Çağdaş medeniyet düzeyine ulaşmanın, refah düzeyi yüksek, mutlu ve özgür bireylerin yaşadığı birtoplum yaratmanın yolu, öğretmenlik mesleğini her bakımdan donanımlı ve çekici hale getirmek, kaliteli öğretmen yetiştirilmesi için her türlü ortam ve imkânı sağlamaktır. Dünyanın her tarafında öğretmenler toplumun en fedakâr ve saygıdeğer meslek mensuplarıdır.

Son 20 yılda eğitim emekçileri daha fakirleşmiş, ekonomik ve sosyal statüleri geriye gitmiş ve daha zor şartlarda mesleğini büyük bir fedakârlıkla yapmaya devam etmek zorunda bırakılmışlardır.

Bu doğrultuda,

MEB resmen duyurdu! Yeni müfredat taslağı açıklandı MEB resmen duyurdu! Yeni müfredat taslağı açıklandı

18. Milli Eğitim Şura kararlarının 27.maddesinde öğretmenlere 24 Kasım'da bir maaş ikramiye verilmesi kararı alınmıştır. Eğitim emekçilerimizin çalışma şartlarının modernleştirilmesi, ekonomik sıkıntılarını iyileştirici adımlar atılması ve öğretmenliği saygın bir meslek haline getirilmesi artık zorunlu hale geldiği bir kez daha Milli Eğitim Şura kararlarıyla da tespit edilmiştir.

Milli Eğitim Şura kararlarına rağmen eğitim emekçileri, öğretmenlerimize bir maaş İkramiye verilmesi konusunda ne yazık ki hiç bir olumlu adım atılmamıştır.

Teklifin amacı. Eğitim ve öğretimin temel taşı olan öğretmenlerimizin ekonomik olarak rahatlamalarını sağlamak, mesleğin saygınlığına katkı koyacak yaşam standartlarını yükseltmek ve 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün eğitim emekçileri için anlam kazanmasıdır.

Öğretmenlere ikramiye verilmesi konusunda sık sık kanun teklifi verilirken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuya dair net bir açıklamada bulunmadı.