Öz Taşıma İş Sendikası, Etis Lojistikte işten çıkartılan üyelerine destek vererek bir kez daha haksızlığa dur dedi

Alper Özüpak'tan Özgür Özel'e: Duyduk ki emekli mitingi yapacakmışsınız... Alper Özüpak'tan Özgür Özel'e: Duyduk ki emekli mitingi yapacakmışsınız...

Türkiye'nin birçok yerinde faaliyet gösteren Etis Lojistik'te çalışan işçiler, bir süre önce Öz Taşıma İş Sendikasına üye oldu.  Sendikaya üye olan üç işçinin işten çıkartılmasının ardından Öz Taşıma İş teşkilatı, fabrika önünde bulunarak işçilere destek oldu. 

İstanbul Hizmet İş 5 Nolu Şube Başkanı Mustafa Şişman, Öz Çelik İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Selçuk Durmuş ve Şube Yönetimi Kartal 2 Nolu Şube Başkanı ve Yöneticileri,  Şube Başkanı Hasan Şam , Öz Petrol İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uğur Evkuran basın açıklamasına katıldı. 

Öz Taşıma İş Başkan Yardımcısı Yavuz Güver, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Etis Lojistik A.Ş 200’ün üzerinde tır, kamyon ve iş makinası parkı ile ülke genelinde etkili alanında marka değerine sahip bir lojistik firması. 

Her yıl taşıma rekorları kıran Etis, ülke genelindeki tahmil-tahliye, depolama ve torbalama alanlarında çözüm ortağı olduğu Gübretaş gibi önemli müşterilerinin lojistik hizmetlerini başarıyla üstlendi.

Etis Lojistik, bugün İstanbul merkez olmak üzere faaliyetlerini 11 bölgede sürdürmektedir. 1 merkez ofisi, 6 lojistik merkezi, 4 irtibat bürosu ile 81 ilde 3.000 farklı noktaya erişim imkânı ve 25.000 anlaşmalı piyasa tedarikçisi ile Türkiye'nin taşıyıcı gücü konumundadır. Yıllık yaklaşık 5 milyon ton yük taşıma ve günde 4 kez dünyayı dolaşabilme kabiliyeti ile ulusal çapta rekorlar kırmaktadır. 

2007 yılında kurulan ve emekçi kardeşlerimizin özverili çalışmaları sayesin de bu büyüklüğe ulaşmış bir şirketten beklenilen ise çalışanlarının da bu büyüklükten pay alması ve refah içinde olmasıdır. 

Ancak durum hiç de öyle değildir. 

  • Çalışanlarının tamamına yakını asgari ücret seviyesinde.
  • İnsan onuruna yakışmayan çalışma şartlarında.  
  • İş kanununa uymayan yüksek çalışma saatlerinde çalışmak.
  • 6331 İş Sağlığı ve güvenliği kanununa aykırı çalışma ortamları
  • Yetkililer tarafından çalışanların bölgesel ayrımcılık uygulanması.
  • Çalışanların haklı talepleri karşısında çalışanlara işine gelirse çalışın gibi gayrı ciddi bir yaklaşım içinde bulunmak. 

Şirketin büyüklüğü ile ters orantılı bir şekilde yıllarca bu çalışanlar sömürülmekte ve çalışanlar her konuda gözardı edilmektedir.

Son dönem bu zorlu şartların daha da ağırlaşması nedeniyle çalışanlar sendikamıza müracaat etmiş ve Öz Taşıma İş Sendikasına üye olmuşlardır. 

Öz Taşıma İş Sendikası olarak örgütlenme çalışmaları yaptığımız dönemde işveren yetkilileri işçilerin davranışlarından şüphelenerek işyerinde çalışanları ikna odalarına çekerek durumu anlamaya çalışmış ve üyelerimizin örgütlenmemeleri için çeşitli baskı ve tehditlerde bulunmuş, son çare olarak 3 emekçi arkadaşlarımızın iş akitlerini sonlandırmış bulunmaktadır. İşçi kardeşlerimizin anayasal haklarını kullanmaları işveren tarafında aşırı bir rahatsızlığa ve endişeye sebebiyet vermiştir. Bütün baskılara rağmen örgütlükten vazgeçmeyen ETİS LOJİSTİK çalışanı arkadaşlarımız birlikteliklerini ve mücadele ruhlarını daha da güçlendirmiştir.

19.08.2022 tarihinde 3 öncü üyemiz telefon ile aranarak iş akitleri sonlandırıldı kendilerine yasalara ve kanunlara aykırı şekilde bildirilmiştir. Baskılara boyun eğmeyen üyelerimizin ısrarlı bir şekilde ‘’iş akdimiz neden fesih’’ edildi sorularına bir cevap dahi alamamışlardır.

Arkadaşların uğradıkları bu haksızlıklar nedeniyle Öz Taşıma İş sendikası olarak aynı gün durumu görüşmek ve üyelerimizin işe döndürülmesi için bir araya geldik. 

Ancak 3 arkadaşımız mesaj yoluyla ve tazminatsız olarak işten haksız, hukuksuz ve sendikal nedenlerle çıkarılmıştır.

Bizler Etis Lojistik çalışanları olarak açlıkla terbiye edilmeyeceğimizi, onurumuzu korumak ve alın terimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz.

Etis Lojistik anayasal ve yasal hakkımız olan sendikalı çalışma hakkımıza saygı gösterene, haksız ve hukuksuz şekilde tazminatsız şekilde işten çıkardığı 3 üyemizi işe alıncaya kadar mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

İşten haksız yere çıkardığınız bu işçiler kıdemli ve çok eski işçiler. Bugün haklarını aradıkları için işten çıkardınız. Sendikalı olmayı işverene hakaret olarak niteleyecek kadar yasalara, vicdana ve ahlaka aykırı davrandınız. Bu davranışınızdan vazgeçin ve işçilerin haklarına ve hukukuna ve onların örgütü sendikalarına saygı gösterin. Yoksa Etis Lojistik şirketlerinin olduğu her yer bizler için direniş ve gösteri alanı haline gelecek ve sizleri tüm ülkeye ve dünyaya teşhir edeceğiz.

Bizler evde işsiz ve çocuklarımız aç iken sizler para kazanmaya, lüks içinde yaşamaya devam edemeyeceksiniz. Bizleri ve ailelerimiz huzursuz edenler huzur içinde yaşayamayacak ve her yerde onları teşhir edeceğiz. 

Sendikamız ÖZ TAŞIMA İŞ SENDİKASI ve HAK-İŞ KONFEDERASYONU işten atılan işçilerin haklarını korumak için her türlü çabayı ve iradeyi gösterecek ve üyelerine sahip çıkacak. Bu işçiler artık HARRANLI değil HAK-İŞ’li, ÖZ TAŞIMA İŞ’li yani örgütlü, güçlü, mücadele azimli ve kararlı işçiler. Boyun eğmeyecek, teslim olmayacak ve kazanana kadar mücadele edeceğiz. "