DAMLA EROĞLU - ÖZEL HABER
6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı’na üç haftadan az bir süre kala milyonlarca kişi tatil planları yapmaya başladı. Ancak yüksek enflasyon, düşük maaşlar ve artan geçim sıkıntısı nedeniyle birçok vatandaş, bu bayramda evde kalmayı tercih ediyor. Her yıl emekli maaşıyla memleketine, yazlığına ya da akrabalarının yanına giden birçok kişi, bu yıl artan maliyetler nedeniyle yerinden kıpırdayamaz hale geldi. Kısıtlı bütçeyle geçinmeye çalışan vatandaşlar, paralarını dikkatli harcamak zorunda kalıyor.
BAYRAMDA HEYECANI SÖNÜK KALDI
Bayram ikramiyesi, geçtiğimiz yıla göre yüzde 33 artışla 3 bin TL’den 4 bin TL’ye çıkarıldı. Ramazan Bayramı’nda bu ikramiyeyi alan vatandaşlar, Kurban Bayramı’nda da yeni bir düzenleme yapılmazsa yine aynı miktarı alacak. Ancak ikramiyedeki artış, ulaşımdaki zamları karşılamaya yetmiyor. Şehirlerarası otobüs biletlerine yapılan yüzde 40’lık zam, yolculuğu ihtiyaçtan çok bir lüks haline getirdi.

ÖĞRENCİLER, BAYRAMDA AİLELERİNİN YANINA GİTMEKTE ZORLANIYOR
Bayramda ailesinin yanına gitmek isteyen üniversite öğrencisi Zeynep Çalım, harcamalarını dikkatle yaptığını belirtti. Yurtta kalan birçok öğrencinin bayramda memleketine dönmek istediğini söyleyen Çalım, ''Şehirlerarası yolcu otobüslerinde öğrencilere mutlaka kolaylık sağlanmalı. Zaten kısıtlı bütçelerle geçinmeye çalışıyoruz. Aldığımız bursun büyük kısmı ulaşım masraflarına gidiyor. Bayramı ailemizin yanında geçirmek istiyoruz ama yol masrafları yüzünden geriye para kalmıyor. Tatil yapmak, sevdiklerimize hediye almak istiyoruz ama her şey yol parasına gidince imkanlarımız kısıtlanıyor. Tatil yapacak olsak bile o artık bir tatil olmuyor'' ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI İLE NE OTOBÜSE BİNİLİYOR NE DE KURBAN KESİLİYOR
Ekonomik şartların en çok etkilediği gruplardan biri de emekliler. Türkiye’de yaklaşık 16 milyon emekli bulunurken, 4 milyonu en düşük maaşı olan 14 bin 469 TL ile geçinmeye çalışıyor. Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle bayram tatilinden vazgeçmek zorunda kalan emekliler, bu yıl da evde kalıyor.
Bu senede bayramı evlerinde geçirmek zorunda kaldıklarını belirten Hüseyin Kaya, ''14 bin TL maaş alıyorum. Bunun yarısından fazlası kiraya, kalanı ise mutfak ve faturalara gidiyor. Tatile çıkmak bizim için artık imkansız. Yıllardır kurban kesmiyoruz, bu sene de kesmeyi düşünmüyoruz. Eskiden 5 bin TL’ye aldığımız koyunlar şimdi en az 15 bin TL. Maaşımız hayvan fiyatının altında kalıyor. Bu şartlarda nasıl kurban keselim?'' dedi.

KAYA: BAYRAM ÇİKOLATASI ALMAK LÜKS HALE GELDİ
Otobüs biletlerine yapılan zammı eleştiren Kaya, ''Eskiden bayramda köye gider, mezarlarımızı ziyaret ederdik. Şimdi ise evden dışarı çıkamıyoruz. En fazla komşularımıza uğrayabiliyoruz. Bayram şekeri ya da çikolata almak bile lüks hale geldi. Her şey ateş pahası’’ açıklamasında bulundu.