Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, geçtiğimiz günlerde emeklilikte yaşa takılanların izlemesi gereken yol haritasını madde madde açıklamıştı. Katıldığı canlı yayındada sosyal medyadan paylaştığı maddelerin üzerinden geçti. İşte EYT'liler için paylaşılan o yol haritası:

  • 1- EYT’li olup olmadığınızı öğrenin.
  • 2- Hangi statüden emekli olacağınızı son 2 bin 520 gün bildirilen primlerinize göre (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığında) daha fazla gününüz varsa öğrenin ve en çok prim hangi statüdeyse hesaplayın.
  • 3- Hangi statüden SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı emekli olacaksanız emeklilik için prim gününüz ve sigortalılık sürenizi tespit edin.
  • 4- Prim gün sayısı eksiklerinizi SGK’ya borçlanma imkânınız varsa 5510 SK. Madde 41 eksik günlerinizi tamamlayın, borçlanma hakkınız yoksa ya da borçlanma ile prim gününü tamamlayamıyorsanız, eksik günleri nasıl tamamlayacağınızı öğrenin ve eksik primlerinizi tamamlayın.
  • 5- Sigortalı sürenizi 18 yaş baz alınarak kadınlar 20, erkekler 25 yıllık sigortalılık sürenizi tespit edin, erkeklerde 25 yıl tamamlanmıyorsa sigorta öncesi süreler için SGK’ya borçlanma hakkınız varsa borçlanma yapın ve sigortalık sürenizi tamamlayın.
  • 6- EYT yasasının çıkması ile yasanın yürürlük tarihinde emeklik için çalışmıyorsanız SGK’ya Tahsis Talebi için müracaatta bulunun, isterseniz e-devlet üzerinden ya da Tahsis Talep Formunuzu doldurup iadeli taahhütlü posta ile emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
  • 7- Çalışıyorsanız öncelikle emekliliği hak ettiğinizi belgelendirecek yazıyı SGK’dan alın ve işverene teslim edin.
  • 8- İşveren kod: 8 ile emeklilik nedeniyle işten çıkışınızı yapmalı.
  • 9- İşten çıkışınız yapıldıktan sonra emeklilik için bağlı bulunduğunuz il, ilçe Sosyal Güvenlik Kurumuna Tahsis Talep (emeklilik) başvurusunda bulunun, e-devlet ya da iadeli taahhütlü posta ile emeklilik Tahsis Talep Formunuzu doldurup, müracaatta bulunun.
  • 10- Son çalıştığınız iş yerinde bir yıl ve üzerinde çalışmalarınız varsa gün, ay, yıl olarak kıdem tazminatınızı ve kullanmadığınız yıllık izin, sosyal haklarınızı talep edeceksiniz. Kıdem tazminatının taksitle ödenmesi konusunda işverenin size yazılı talepte bulunması gerekir. Bunu kabul etmezseniz tazminatınızın peşin ödenmesi gerekir. Taksitli tazminatı kabul ederseniz, taksitlere mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanarak size ödenmesi gerekir.

EYT'DE PRİM BORÇLARI İÇİN YAPILANDIRMA YOK

Maddeleri sırasıyla açıklayan Özgür Erdursun vatandaşların EYT borçlandırılması ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasını hatırlattı.

5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor! 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor!

EYT'DE BORÇLANMA NASIL OLUYOR?

Prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili konuşan Bilgin, "EYT kapsamındaki borçlanmalar bunun içinde değil. Onun borçlanması tamamen bizim kanunumuza göre yapılan bir şey. 5 bin, 9 bin prim gününü dolduramıyorum ya da bin gün eksiğim var yapılandırayım diyemezsin. Mevcut kanunda bin gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok" değerlendirmesinde buunmuştu. EYT düzenlemesi ile ilgili olarak içerikte bir şeyin değişip değişmeyeceği sorusuna ise kesin olarak " Değişmez" cevabını vermişti.