ABD'de yüksek faiz artırımının daha yavaş ekonomik büyüme ve daha az yakıt talebine yol açacağı korkularını alevlendirmesinin ardından, petrol fiyatları, sıkı petrol arzı ve en yüksek yaz tüketiminin desteğiyle bir önceki seanstaki sert düşüşün ardından Perşembe günü toparlandı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 0644 GMT itibarıyla 86 sent veya %0.7 artışla 119.37$'a yükselirken, ABD Batı Teksas Orta (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 96 sent veya %0.8 artışla 116.27$'a yükseldi.

Fiyatlar, Federal Rezerv'in kilit faiz oranını 1994'ten bu yana en büyük artış olan yüzde dörtte üç oranında artırmasının ardından bir gecede %2'den fazla düştü.

dolar endeksi

Batı yaptırımları Rus petrolüne erişimi kısıtladığından, yatırımcılar sıkı arz ve güçlü talebe odaklanmaya devam etti.

Singapur'daki OCBC bankasında ekonomist olan Howie Lee, "Dün neredeyse tüm piyasalarda genel olarak dalgalı bir oturum oldu" dedi.

"Sıkı temeller, petrol fiyatlarındaki herhangi bir düşüşün kısa ömürlü, sığ veya muhtemelen her ikisi birden olacağını gösteriyor."

Libya'da, ülkenin siyasi çıkmazında bir taktik olarak üretim ve ihracat tesislerinin kapatılması nedeniyle petrol üretimi çöktü. Petrol bakanlığından bir sözcü Salı günü yaptığı açıklamada, üretimin günde 100.000-150.000 varile düştüğünü, geçen yıl görülen 1.2 milyon varilin bir kısmını söyledi

Ayrıca, COVID-19 kısıtlamalarını hafifletirken Çin'in petrol talebinin toparlanacağına dair iyimserlik de fiyat görünümünü destekledi.

National Australia Bank emtia araştırmaları başkanı Baden Moore, "Çin talep duyarlılığında bir toparlanma ve Ağustos ayında OECD petrol talebinde beklenen mevsimsel artış, fiyat riskini 3Ç 2022'ye kadar yukarı yönlü bırakıyor" dedi.

Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, son birkaç aydır büyük ölçüde durgun olan ABD ham petrol üretimi, geçen hafta günde 100.000 varil artarak 12 milyon varil ile Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

EIA, ABD ham petrol stokları ve distilat stoklarının arttığını, benzin stoklarının ise 10 Haziran'a kadar olan haftada düştüğünü söyledi. 

MİT'ten istihbarat desteğiyle, DEAŞ'ın 2 sözde sorumlusu yakalandı MİT'ten istihbarat desteğiyle, DEAŞ'ın 2 sözde sorumlusu yakalandı

Reuters haber sitesinden çevrilmişitir.