Bakan Fidan konuşmasında, Gazze, Lübnan, Suriye ve Ukrayna’da devam eden krizlerin çok taraflı iş birliğiyle çözülmesi gerektiğine işaret etti. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan bağlılığını bir kez daha vurgulayan Fidan, savaşın diplomatik yollarla sonlandırılmasına yönelik çabaların artırılması gerektiğini belirtti. "Savaşın tarafları arasında kapsamlı bir barış sürecinin bir an önce başlaması gerekiyor. Türkiye olarak müzakerelere tam destek vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.
Gazze İçin Diplomasi ve İnsani Yardım Çağrısı
Konuşmasında Gazze’de yaşanan insani trajediye değinen Fidan, bölgede kısa süreli bir ateşkes sağlanmasının insani yardımları ulaştırmak açısından olumlu olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti. "Ateşkesin ikinci aşamasına geçilmeli ve nihayetinde iki devletli bir çözüme doğru somut adımlar atılmalı" diyen Fidan, uluslararası toplumu sürece daha fazla katkı sunmaya çağırdı.
Türkiye'nin MIKTA kapsamındaki iş birliğini güçlendirmeye ve bu çerçevede diğer üye ülkelerle ilişkilerini derinleştirmeye kararlı olduğunu belirten Fidan, küresel krizlerin çözümünde ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

MIKTA’da Türkiye’nin Rolü
Türkiye, Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti ve Avustralya ile birlikte 2013 yılında kurulan MIKTA platformunda önemli bir aktör olarak dikkat çekiyor. Daha önce 2017 ve 2022 yıllarında MIKTA dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, platform içindeki etkisini sürdürüyor. 2025 dönem başkanlığını ise Güney Kore’den devralacak olan Meksika, küresel sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmeyi hedefliyor.
Kaynak: İHA