Borçlanma: Eksik prim ödemesi olan vatandaşlar, SGK'ya başvurarak borçlanma yoluyla primlerini tamamlayabilirler. Borçlanma sürecinde, belirli bir döneme ait eksik prim ödemelerini yaparak emeklilik hakkını elde etme imkanı sağlanır.

İhya: İhya, prim borcu olan kişilerin eksik ödemelerini tamamladıktan sonra prim sürelerinin geriye dönük olarak geçerli kabul edilmesini sağlayan bir işlemdir. Bu yöntemle eksik prim ödemelerini tamamlayarak emeklilik için gerekli olan prim süresini tamamlayabilirsiniz.

Sigortalılık Süresinin Değerlendirilmesi: Emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresini tamamlamamış olan vatandaşlar, prim ödemelerini tamamlayarak sigortalılık süresini artırabilirler. Bu şekilde erken emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi hedeflenebilir.

Yaş Haddinden Emeklilik: Prim ödemeleri ve sigortalılık süresi tamamlandıktan sonra, yaş haddinden emekli olma imkanı bulunmaktadır. SGK tarafından belirlenen yaş şartını tamamlayan vatandaşlar, erken emeklilik için başvuruda bulunabilirler.

3600 GÜN İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

Eksik prim ödemeleri veya sigortalılık süresi konularında, SGK ile iletişime geçerek bireysel durumunuzu ve emeklilik seçeneklerinizi değerlendirmeniz önemlidir. İlgili kurumdan alacağınız bilgilerle, sizin için en uygun yöntemi belirleyebilir ve erken emeklilik hedefinize ulaşabilirsiniz.

HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

 8 Eylül 1999 tarihinden önceki dönemlerde, emeklilik için yaş şartı aranmasa da, kısmi emeklilik veya 3600 günle emeklilik için yaş şartı hala geçerlidir. Mevcut mevzuata göre, kadınlarda kısmi emeklilik için 58 yaş, erkeklerde ise 60 yaş şartı bulunmaktadır.

Kısmi emeklilik, emeklilik yaşına henüz gelmemiş ancak belli bir prim ödeme süresini tamamlayan kişiler için bir seçenektir. Bu durumda, kişi çalışmaya devam ederken aynı zamanda kısmi emeklilik maaşı da almaktadır. Ancak kısmi emeklilik için yaş şartı bulunması, bu seçeneği kullanmak isteyen kişilerin belirli bir yaşa ulaşmasını gerektirmektedir.

Öte yandan, emeklilikle ilgili mevzuat zaman zaman değişebilmektedir. Bu nedenle, emeklilik süreci ve şartlarıyla ilgili en güncel bilgilere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya ilgili resmi kurumlar aracılığıyla başvurarak ulaşmanız önemlidir. Bu şekilde, bireysel durumunuza en uygun emeklilik seçeneğini belirleyebilir ve adımlarınızı buna göre atabilirsiniz.