ABD'deki Maine Üniversitesine bağlı Climate Reanalyzer internet sitesi ile NOAA'dan alınan verilere göre 13 Mart Çarşamba, günlük ortalama deniz yüzey suyu sıcaklığının 21,2 derece ile rekor kırdığı gün oldu. Bir önceki en yüksek sıcaklık 21,1 derece ile geçen yılın ağustos ayında ölçülmüştü.

Eurovision Şarkı Yarışması'ndan şaşkına çeviren Filistin kararı Eurovision Şarkı Yarışması'ndan şaşkına çeviren Filistin kararı

Avrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus'un raporunda yer alan bilgilerde ise şubat ayı, tarihteki en sıcak şubat olarak kayda geçti ve bu durum deniz yüzey suyu sıcaklıkları üzerinde de etkili oldu. Şubat ayı küresel deniz yüzey suyu sıcaklığı ortalaması 21,06 derece ölçülürken deniz yüzey suyu sıcaklığı, ay sonunda günlük 21,09 dereceye kadar ulaştı. En fazla ısınan bölgeler Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu'nun orta kısımları, Hint Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz havzası, Kızıldeniz ve Basra Körfezi oldu.

NOAA'da görevli deniz bilimci Prof. Dr. Gregory C. Johnson, okyanus suyunun, sanayi devrimi öncesine kıyasla ortalama 1 derece daha sıcak olduğunu ve iklim değişikliğinin kaydedilen aşırı sıcaklıklardaki temel faktör olduğunu dile getirdi.

Editör: Yudum Özel