Yüksek sesli müzik ortamları ya da ani patlamalar sonrası kulakta oluşan uğultu, kulak zarı yırtılmasının en yaygın belirtilerinden biri olabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız, “Kulakta tekrarlayan enfeksiyonlar veya kalıcı işitme kaybı oluşmadan mutlaka hekime başvurulmalı” diyerek uyarıda bulundu.
Kulak zarı, dış ortamdan gelen sesleri titreşime dönüştürerek işitme kemiklerine iletirken, aynı zamanda orta kulak boşluğunu mikroplardan koruyan kritik bir bariyer görevi görür. Dr. Kulaksız, “Kulak zarı yırtılmaları ani veya kronik nedenlerle ortaya çıkabilir” diyerek iki ana grubu şöyle açıkladı:
Ani yırtıklar: Basınç değişimi, yüksek ses (akustik travma) veya yabancı cisimle müdahale sonucu oluşur.
Kronik yırtıklar: Uzun süren orta kulak enfeksiyonlarının sonucu gelişir.
kulak zarı yırtığı Kendiliğinden İyileşebilir Mi?
Ani kulak zarı yırtıklarının çoğu, uygun önlemlerle yüzde 80 oranında bir ay içinde kendiliğinden iyileşebilir. Dr. Kulaksız, “Kulağı sudan korumak ve enfeksiyon riskini azaltmak çok önemli. İyileşme süresi 1-6 ay arasında değişir. İyileşme olmazsa cerrahi tedavi gündeme gelir” dedi. Ani yırtıklarda ağrı, uğultu, işitme kaybı, kanama ve baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir.
Kulak Zarı Yırtıkları tedavi edilmezse ne olur?
Kronik vakalarda ise akıntı, çınlama ve kademeli işitme kaybı ön plandadır. Tedavi edilmeyen yırtıklar, tekrarlayan enfeksiyonlara ve iç kulak hasarına neden olabilir. Dr. Kulaksız, “İşitme kaybı başlangıçta geri döndürülebilir iletim tipi olsa da enfeksiyon iç kulağa yayılırsa kalıcı hasar oluşur. Bu nedenle cerrahi müdahale geciktirilmemeli” uyarısında bulundu.
Kulak zarı 6 ay içinde kapanmazsa, komplikasyonları önlemek için ameliyat öneriliyor. Dr. Kulaksız, “Endoskopik, kesi olmadan yapılan kulak zarı onarımları hem estetik hem de ağrısız olup iyileşme süreci kısa” dedi.
Kaynak: İHA