"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2250 %0.11
46,7009 %-0.4
4.303,37 % -0,36
4.719.016 %-2.254
İşçi Haber Sağlık Bu belirtileri yaşayanlar dikkat! Kulak zarınız yırtılmış olabilir

Bu belirtileri yaşayanlar dikkat! Kulak zarınız yırtılmış olabilir

Günlük yaşamda sık karşılaşılan ani kulak patlaması, uğultu ya da çınlama gibi şikayetler, çoğu kişi tarafından hafife alınabiliyor. Oysa bu belirtiler, kulak zarında yırtık oluştuğunun erken işaretleri olabilir ve ihmal edildiğinde kalıcı işitme kaybına kadar varan ciddi sorunlara yol açabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız, bu tür rahatsızlıkların ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Yüksek sesli müzik ortamları ya da ani patlamalar sonrası kulakta oluşan uğultu, kulak zarı yırtılmasının en yaygın belirtilerinden biri olabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasin Kulaksız, “Kulakta tekrarlayan enfeksiyonlar veya kalıcı işitme kaybı oluşmadan mutlaka hekime başvurulmalı” diyerek uyarıda bulundu.

Kulak zarı, dış ortamdan gelen sesleri titreşime dönüştürerek işitme kemiklerine iletirken, aynı zamanda orta kulak boşluğunu mikroplardan koruyan kritik bir bariyer görevi görür. Dr. Kulaksız, “Kulak zarı yırtılmaları ani veya kronik nedenlerle ortaya çıkabilir” diyerek iki ana grubu şöyle açıkladı:

Ani yırtıklar: Basınç değişimi, yüksek ses (akustik travma) veya yabancı cisimle müdahale sonucu oluşur.

Kronik yırtıklar: Uzun süren orta kulak enfeksiyonlarının sonucu gelişir.

kulak zarı yırtığı Kendiliğinden İyileşebilir Mi?

Ani kulak zarı yırtıklarının çoğu, uygun önlemlerle yüzde 80 oranında bir ay içinde kendiliğinden iyileşebilir. Dr. Kulaksız, “Kulağı sudan korumak ve enfeksiyon riskini azaltmak çok önemli. İyileşme süresi 1-6 ay arasında değişir. İyileşme olmazsa cerrahi tedavi gündeme gelir” dedi. Ani yırtıklarda ağrı, uğultu, işitme kaybı, kanama ve baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir.

Kulak Zarı Yırtıkları tedavi edilmezse ne olur?

Kronik vakalarda ise akıntı, çınlama ve kademeli işitme kaybı ön plandadır. Tedavi edilmeyen yırtıklar, tekrarlayan enfeksiyonlara ve iç kulak hasarına neden olabilir. Dr. Kulaksız, “İşitme kaybı başlangıçta geri döndürülebilir iletim tipi olsa da enfeksiyon iç kulağa yayılırsa kalıcı hasar oluşur. Bu nedenle cerrahi müdahale geciktirilmemeli” uyarısında bulundu.

Kulak zarı 6 ay içinde kapanmazsa, komplikasyonları önlemek için ameliyat öneriliyor. Dr. Kulaksız, “Endoskopik, kesi olmadan yapılan kulak zarı onarımları hem estetik hem de ağrısız olup iyileşme süreci kısa” dedi.

Kaynak: İHA