Dünya Sağlık Örgütü (WHO) pazartesi günü yaptığı açıklamada, ağır mutasyona uğramış Omicron koronavirüs varyantının uluslararası alanda yayılma olasılığının yüksek olduğunu ve bazı yerlerde "ciddi sonuçlar" doğurabilecek çok yüksek enfeksiyon dalgalanmaları riski oluşturduğunu söyledi.
Henüz Omicron bağlantılı ölüm bildirilmedi, ancak aşılara ve önceki enfeksiyonların neden olduğu bağışıklığa direnme potansiyelini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu bildirildi.
İlk olarak geçen hafta bildirilen varyant yayıldıkça vaka sayılarının artmasını öngören BM kuruluşu, 194 üye devletini yüksek öncelikli grupların aşılanmasını hızlandırmaya çağırdı.
WHO, "Omicron'un, bazıları pandeminin yörüngesi üzerindeki potansiyel etkileriyle ilgili olan, benzeri görülmemiş sayıda sivri mutasyonu var." dedi.
"Genel küresel risk, çok yüksek olarak değerlendiriliyor."
DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron'un ortaya çıkışının durumun ne kadar "tehlikeli ve güvencesiz" olduğunu gösterdiğini söyledi.
Böyle bir anlaşma üzerinde müzakereleri başlatması beklenen bir sağlık bakanları toplantısının başlangıcında, "Omicron, dünyanın neden pandemiler konusunda yeni bir anlaşmaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor" dedi.
"Mevcut sistemimiz, ülkeleri kaçınılmaz olarak kıyılarına inecek tehditlere karşı diğerlerini uyarmaktan caydırıyor." diye ifade etti.
Mayıs 2024'e kadar beklenen yeni küresel anlaşma, ortaya çıkan virüslerin veri ve genom dizilerinin ve araştırmalardan elde edilen olası aşıların paylaşımı gibi konuları kapsayacak.
Aşı geliştirmeye fon sağlayan bir vakıf olan Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu'nun (CEPI) CEO'su bilim adamı Richard Hatchett, Omicron'un ortaya çıkışının, virüsün düşük aşılama oranlarına sahip bölgelerde bulaşmasının evrimini hızlandıracağı yönündeki tahminleri yerine getirdiğini söyledi.
Botsvana ve Güney Afrika'nın nüfuslarının dörtte birinden daha azını tam olarak aşıladığını belirterek, "Küresel tepkiyi karakterize eden eşitsizlik şimdi yuvaya döndü" dedi.
'ÖNEMLİ TALEPLER'
Omicron ilk kez 24 Kasım'da enfeksiyonların hızla arttığı Güney Afrika'dan rapor edildi.
O zamandan beri, birçoğu kendilerini izole etmeye çalışmak için seyahat kısıtlamaları getiren bir düzineden fazla ülkeye yayıldı. Pazartesi günü Japonya, sınırlarını yabancılara tamamen kapatacağını söyleyerek İsrail'e katıldı.
DSÖ, daha fazla tavsiye bekleyen ülkelerin "uluslararası seyahat önlemlerini ayarlamak için risk temelli bir yaklaşım" kullanmaları gerektiğini yinelerken, koronavirüs vakalarındaki artışın daha yüksek morbidite ve mortalite oranlarına yol açabileceğini kabul etti.
''Savunmasız popülasyonlar üzerindeki etki, özellikle düşük aşılama kapsamına sahip ülkelerde önemli olacaktır. Bu arada aşılı kişilerde COVID-19 vakaları ve enfeksiyonları küçük ve öngörülebilir bir oranda da olsa bekleniyor" diye ekledi.
Genel olarak, Omicron'un bağışıklık kaçış potansiyelinin büyüklüğünde önemli belirsizlikler vardı ve önümüzdeki haftalarda daha fazla veri bekleniyordu.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.