Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ortak kararıyla, akciğer, meme, mide, cilt ve bağırsak gibi toplam 25 farklı kanser türü için kullanılan 5 immünoterapi ilacı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesine alındı.
Düzenlemeden yaklaşık 48 bin kanser hastası yararlanabilecek. Yeni ilaçlarla birlikte geri ödeme kapsamındaki kanser ilacı sayısı 784'e yükseldi.
‘Akıllı İlaçlar’ Artık Ücretsiz!
İmmünoterapi ilaçları, kanser tedavisinde çığır açan yöntemlerden biri olarak biliniyor. Bağışıklık sistemini hedef alarak çalışan bu “akıllı ilaçlar”, kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeye yardımcı oluyor.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Basri Velioğlu, ilaçların üniversite, devlet ve özel hastaneler dâhil olmak üzere onkoloji merkezi bulunan tüm sağlık kurumlarında ücretsiz olarak temin edileceğini söyledi. Velioğlu, “Hastalarımız bu ilaçlara hiçbir ücret ödemeden ulaşabilecek” dedi.
Kararla birlikte sadece kanser hastaları değil, nadir görülen kalıtsal bir hastalık olan kistik fibrozis hastaları için de sevindirici bir gelişme yaşandı.
Yaklaşık 1000 kistik fibrozis hastasının tedavisinde kullanılan ilaç da SGK geri ödeme kapsamına alındı. Bu ilaç, solunum ve sindirim sistemlerinde ciddi hasara yol açan hastalığın kontrolünde büyük rol oynuyor.
Velioğlu, düzenlemenin resmi prosedürlerin tamamlanmasının ardından hızla hayata geçirileceğini ve tedaviye erişimde zaman kaybı yaşanmayacağını ifade etti.
Tedavi için yalnızca uzman hekimden alınacak tek hekim raporu ve reçete yeterli olacak. Böylece bürokratik işlemler azaltılırken, hastaların tedaviye ulaşma süreci de hızlanacak.
Kimler Faydalanabilecek?
Geri ödeme kapsamına alınan ilaçlar, şu tür kanser hastalıklarında kullanılabilecek:
- Küçük hücreli akciğer kanseri
- Kolorektal (bağırsak) kanseri
- Mide kanseri
- Meme kanseri
- Melanom (cilt kanseri)
- Hodgkin lenfoma
- Renal hücreli karsinom (böbrek kanseri)
ve 18 farklı alt tür daha…
Bu yeni adım, özellikle yüksek maliyetli ilaçlara erişimi olmayan hastalar için hayati bir eşik olarak görülüyor. Devletin ilaç maliyetlerini üstlenmesiyle birlikte, daha fazla hasta etkili tedavi yöntemlerine ulaşabilecek.
Kaynak: AA