Sağlık Bakanlığı, anne ve yenidoğan bebeğini koruma amacı güden önemli bir aşılama uygulamasına 2 Nisan'da başlıyor. Yapılan açıklamada, tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdap) aşısı artık her gebelik döneminde, gebelere bir doz olarak uygulanacak. Bu yeni uygulama ile bebeklerin doğum öncesi döneminde, boğmaca gibi tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlanacak.
Boğmaca Nedir ve Neden Önemlidir?
Boğmaca, hava yoluyla kolayca bulaşabilen ve ani nefes durması, zatürre, havale ve beyin hasarı gibi ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Özellikle bebekler için büyük risk taşıyan boğmaca, şiddetli öksürük ataklarıyla seyreden, ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalık olarak biliniyor. Bu nedenle, boğmaca aşısı dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir yer tutuyor.
Bakanlık, Türkiye'deki yenidoğan boğmaca vakalarında artış görüldüğünü belirterek, Tdap aşısının her gebelik döneminde uygulanması için 2 Nisan tarihini belirledi. Bu aşı, anneye ve doğacak bebeğine boğmaca karşı koruma sağlayacak. Aşı uygulaması, Aile Sağlığı Merkezleri ve diğer sağlık kurumlarında ücretsiz olarak yapılacak.
Yenidoğan bebeklerin 2. aydan itibaren beş aylık olduklarında boğmaca aşısının koruyuculuğu tam olarak devreye giriyor. Ancak doğum öncesi dönemde, anneden bebeğe geçen koruyucu antikorlar, bebek için önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı, annelerin gebeliklerinde boğmaca aşısı olmalarının, hem kendilerini hem de bebeklerini koruyacağını vurguluyor.
Dünya çapında bebeklerde boğmaca vakalarının arttığına dikkat çeken Bakanlık, bu aşı uygulamasının yaygınlaşmasının önemli bir koruma sağlayacağına inanıyor. Türkiye, birçok ülkenin uyguladığı bu yöntemi hayata geçirerek, anne ve bebek sağlığını güvence altına almayı hedefliyor.