Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) kademeli emeklilik için Meclis'te! Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) kademeli emeklilik için Meclis'te!

Staj ve Çıraklık Sigortası'nın emeklilikte işe yarayacak denilmesinin ardından kandırıldıklarını düşünen mağdurlar,Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları, Tes-iş Samsun Şube Başkanı Emrah Baylan'ı ziyaret ederek destek istedi.

Samsun Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarını temsilen Kenan İşman Türkiye Enerji,Su ve Gaz işçileri sendikası Samsun şube başkanını ziyaret ederek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti ve çözüm önerilerinin tartışıldığı ziyarette Staj ve çıraklık mağdurları temsilcileri, dosya teslim ederek, Dosyanın Genel Başkan İrfan Kabaloğluna ve Türk-iş başkanı Ergün Atalay’a verilmesi için rica ettiler.Başkan Emrah Baylan,Genel sekreter Ufuk İnan,Mali sekreter İrfan Kızılyurt , Teşkilat Sekreteri Berati Yılmaz,Eğitim Sekreteri Murat Öztürk Sendika olarak staj ve çıraklık mağdurlarına destek vereceklerini belirttiler.

EMEKLİLİKTE İŞE YARAYACAK DENİLDİ

Ziyaretten sonra açıklama yapan Samsun Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği temsilcisi Kenan İşman, meslek liseleri ve çıraklık eğitim okullarında 12 yaşından itibaren çırak olarak, 15 yaşında da stajyer olarak çalışma hayatına başladıklarını ancak bir işçi gibi çalışmalarına rağmen, kendilerine öğrenci muamelesi yapıldığını iddia etti.
Temsilci İşman, ”Meslek Liseleri ve Çıraklık okullarında staj ve çıraklık başlama tarihinde ilk işe girişte SGK tescil kartları verilerek, sigorta girişlerimiz yapıldı. Öğretmenlerimiz bu sigorta başlangıcın faydasını göreceksiniz demişlerdir. Fakat ilerleyen dönemlerde dönemin hükümetlerince çıkarılmış olan yasalar ile SSK giriş tarihlerimiz yatırılan primlerin sadece meslek hastalıkları, iş kazalarını karşılayacak kısa vadeli koldan yatırılmasından dolayı emeklilikte sigorta başlangıcına sayılması engellenmiştir.” dedi.


ATALAYDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Staj ve Çıraklık mağdurlarını EYT çıktıktan sonra ortaya çıkan bir grup olarak düşünülmemesini vurgulayan İşman, ziyarette bunu örnekleriyle Samsun Tes-iş Şube Başkanı  Emrah Baylan’a anlattıklarını söyledi. EYT’nin mazisinin 23 yıl, kendilerinin ise 36 yıla dayandığını belirten İşman, şöyle devam etti: “Hakkımız olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. E-Devlet’te gözüken ilk işe giriş tarihlerimizin emeklilikte de geçecek şekilde kabul edilmesini talep ediyoruz. O gün itibariyle bizim bilgimiz dışında eksik yatan primlerin sorumlusu biz değiliz, bu sorunu çözmek siyasilerin ve sosyal devletimizin boynunun borcudur. Sanayinin gelişmesi için de önemli olan bu sorunun çözülmesi için Türk-iş Başkanı Ergün Atalay’dan destek bekliyoruz. Mücadelemizi başarıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” cümlelerini kullandı.