Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs açıklaması: Bu eylemlere sıcak bakmamız mümkün değil Bakan Işıkhan’dan 1 Mayıs açıklaması: Bu eylemlere sıcak bakmamız mümkün değil

Prim ve yıl şartını karşılamalarına rağmen 8 Eylül 1999’da yasanın değişmesiyle emeklilik hakkı  ellerinden alındı. Bu tarihten itibaren emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında yaş koşulu da getirildi. 

Çırak ve stajyerler ne istiyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çırak ve stajyer kaydı olanlar yeni bir düzenleme getirilerek emekli olmak istiyor.  

 8 Eylül 1999'dan önce SGK kaydı bulunanlar, koşulsuz şartsız sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

SGK belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi var

Çırak ve stajyeler SGK kayıtlı iken çalıştıklarını belirterek bunun emeklilik süresi kapsamında değerlendirilmesini istiyor.

Sosyal medyada bir kullanıcı sigorta sicil kaydı belgesi paylaşarak şu yorumu yaptı: “İlk işe giriş tarihi ne demek? Avukatların ve Doktorların staj borçlanma hakkı var, doğum borçlanma hakkı var, askerlik borçlanma hakkı var, yurt dışı borçlanma hakkı var ama çocuk yaşta ucuz işçi olarak çalıştırılan stajer ve çırak işçilerin hakkı yok.”

Bakan Bilgin: “Onlar çalışan değil öğrenci”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin çırak ve stajyerlerin EYT düzenlemesinde olmayacağına işaret etti.

Gazete Duvar’ın haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın sorusuna yanıt veren Vedat Bilgin “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler” ifadesini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN STAJ MAĞDURLARINA AÇIKLAMA

Staj ve çıraklık sorununu çözeceğim. Çalıştınız, kazandınız prim yatırtmadılar, borçlanma imkanı getireceğim hiç merak etmeyin.