Seçmen kaydı sorgulamanın nasıl yapılacağı vatandaşlar tarafından çok merak ediliyor. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 1 Aralık 2023'te ilan ettiği seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Takvim doğrultusunda 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçim öncesi, seçmen kağıtları dağıtımı gerçekleşiyor. Milyonlarca seçmen nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını seçmen kağıtlarından öğrenebilecekler. Bilgi kağıdı yanında bulunmayan seçmen de oy kullanabilecek. 

65e2e42c046808ff58fbfd5b

SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK 2024?

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat'ta başlandı. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı, 24 Mart Pazar günü tamamlanacak.

SEÇMEN KAYDI NASIL SORGULANIR?

Bilgi kağıdı yanında bulunmayan seçmen de oy kullanabilecek. Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet'ten, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

65e2e429046808ff58fbfd51

YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA

Vatandaşlar, askıya çıkan seçmen listelerini muhtarlıklardan veya YSK’nın internet adresinden kontrol edebilir. Seçmenler YSK'nin "www.ysk.gov.tr" adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasını da yapabilecek.

YSK Seçmen sorgulama ekranı için; Nüfusa kayıtlı olunan il, T.C. Kimlik Numarası, Nüfus Kayıtlı Olduğu Sıra Numarası bilgileri yeterli olacak.

YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

NEREDE OY KULLANACAĞIM? 

31 Mart 2023 Pazar günü oy kullanacak olan vatandaşlar, hangi okul ve sandıkta oy kullanacağını e-Devlet üzerinden sorgulayabiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğretmen atamalarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğretmen atamalarına ilişkin açıklama

E-Devlet kapısına TC kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" sayfası üzerinden sorgulama yapılabiliyor.

Ayrıca seçmen kaydının nerede olduğunu öğrenmek için e-Devlet üzerinden "Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi Sorgulama" uygulaması kullanılabiliyor.

E-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN

TELEFONLA SEÇMEN KAYDI SORGULAMA

Bu süreçte Yüksek Seçim Kurulunun Çağrı Merkezi hizmet verecek. Vatandaşlar 444 9 975 numarasını arayarak da oy kullanacakları yeri öğrenebilecek.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin sadece belirtilen bu kanallar aracılığıyla yapılması gerektiği de hatırlatıldı. "Bunlar dışında gelen e-posta, çağrı ya da mesajlara itibar edilmemeli" uyarısı yapıldı.
Seçmenler, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise sadece o sandıkta oy kullanabilecek.

Editör: Yudum Özel