Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak görev yapan Şeker-İş Sendikası çalışanlar kadar üretici ve hatta tüketiciyi de ilgilendiren bazı konularda verdiği hukuki mücadelelerle adından söz ettiren bir sendika. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı verilen mücadele, nişasta bazlı şeker üretim kotalarına karşı verilen mücadele ve tatlandırıcılara karşı verilen mücadele bunlardan bazıları. Şeker-İş son olarak plastik poşet kullanımına alternatif olarak sunulan, şeker pancarından üretilebilen ve toprakta eriyen “Biyopoşet” projesi ile dikkat çekiyor.

 

ŞEKER-İŞ SENDİKASI’ NIN FAALİYETLERİ

Türk-İş üyesi sendikalar arasında güçlü bir teşkilatlanmaya sahip olan Şeker-İş, gerek toplu sözleşmelerle işçilerin hak ettikleri ücretlere kavuşmaları ve yaşam seviyelerinin yükseltilmesi, gerekse işçi haklarının sağlanması ve  hususunda önemli çalışmalar yapmaktadır.

Şeker-İş üyelerine maddi kazanımların yanı sıra, 1997 yılında bünyesinde kurulan Ölüm ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalıyla da, bir yandan zor durumdaki üyelerini ve ailelerini maddi açıdan desteklerken, diğer yandan sosyal hizmetler sağlamaktadır.

Şeker-iş Sendikası diğer sendikalardan farklı olarak , Vakıf bünyesinde kurulan İktisadi İşletme yoluyla "Şeker-İş Misafirhanesi", "Şeker Anadolu Mutfağı Lokanta İşletmesi", "Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti." ve "Grand Şeker Hotel"  gibi işletmelerle hizmet vermektedir.

 

ŞEKER-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

2015 yılında yapılan genel kurulda Genel Başkanlık görevine gelen İsa Gök halen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanlık görevini sürdürmektedir. Yönetim Kurulu’nda Gök’ün yanı sıra Genel Sekreter Fevzi Şengül, Mali Sekreter İlhan Özyurt, Eğitim Sekreteri Cengiz Ünder ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Murat Taşlıyurt görev yapmaktadır.

 

ŞEKER-İŞ SENDİKASI TARİHİ

Şeker Sanayii'nde ilk işçi sendikası, 4 Mayıs 1948 yılında Eskişehir'de kurulmuştur. Ardından 1950’ de Turhal'da,1951’de Alpullu' da ve 1952’de Uşak'ta olmak üzere 4 sendika kurulmuştur. 1953 yılında 4 sendika yetkilisi bir araya gelerek Türkiye Şeker Sanayii İşçi Sendikaları Federasyonu’nu kura kararına varmışlardır. İlerleyen on yıl içerisinde Federasyon 15 sendikayı temsil eden büyük bir yapıya dönüşmüştür.

Enerji İş’ten bir hukuk zaferi daha: AKSA işçileri gasp edilen haklarını geri aldılar Enerji İş’ten bir hukuk zaferi daha: AKSA işçileri gasp edilen haklarını geri aldılar

Türk-İş Konfederasyonu'nun kabul ettiği teşkilatlanma programına uygun olarak milli sendika kurma kararına dayanarak, 31 Ocak 1963 tarihinde federasyona üye sendikaların birer temsilcisinden teşekkül eden Şeker-İş Kurucular Heyeti Alpullu'da toplanarak, milli sendika tüzüğünü hazırlamışlar ve kuruluş hazırlıklarını tamamlamışlardır. Geçici İcra Kurulu'nu da seçen Kurucular Heyeti, Anatüzüğü kabul ve ilan ederek 4 Şubat 1963 tarihinde ŞEKER-İŞ (TÜRKİYE ŞEKER SANAYİİ İŞÇİLERİ) SENDİKASI'nı resmen kurmuşlardır.

 

Editör: TE Bilişim