Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yedi yıldır tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı.

Salonda Demirtaş'ı savunmak için 25 avukat bulundu. Avukatlar, esas hakkında savunma yaptı.

1O ASKER VE POLİSLERDEN 15 TEMMUZ'DAN SONRA DARBECİ ÇIKTI MI?"

Selahattin Demirtaş, savunmasında "Bu dava ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 14.ve 18.maddesi ihlal ediliyor. Kürt siyasetçi olduğum için dava sürecinde ayrımcılık yapıldı. İdeolojik ve siyasi bakan, devletin suçlarını örtmeye çalışan savcı; asker ve polisin hendeklere karşı mücadele ettiğini belirtmiş. Benim de onlara hakaret ettiğimi söylemiş. Peki o asker ve polislerden 15 Temmuz'dan sonra darbeci çıktı mı? Çıktı Peki savcı bunları inceledi mi?" dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Savcı benim milletvekili olduğumu, muhalefet partisi başkanı olduğumu, vatandaş olduğumu, dönemin siyasal atmosferini, polis ve askere 'taş üstünde taş baş üstünde baş bırakmayın' diye Meclis'ten talimat verenleri, yargıdaki siyasilesmeyi, bana, Canan Kaftancıoğlu'na, Selçık Kozagacli'ya ceza veren hakimin yükselmesine bakmamış.Hakkımda 'terörist Demirtaş diye 1.5 milyon tweet olduğuna bakmamış."

DEMİRTAŞ İŞKENCE FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ

Çesitli illerde cesetlere yapılan işkencelere ilişkin fotoğrafları gösteren Demirtaş, "Savcı, ben bu sözleri uydurdum mu yoksa somut bir olay üzerine bakarak mı söyledim, bunu incelemiş mi? Korumanız gereken şey bu alçaklığı yapanlar değil, insanlıktır" dedi.

'YÜZ BİN YIL YATSAM SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM'

İmamoğlu'na açılan siyasi yasak davasında son durum! İmamoğlu'na açılan siyasi yasak davasında son durum!

"Ben bir Kürt olduğum için yargılanıyorum" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irkçı, faşist bir çete lideri olsaydım yargılanmazdım. Yüz bin yıl yatsam söylemeye devam edeceğim. O dönemde az bile söylemişim. Beni seçen milyonlarca insan beni bu gerçekleri söylemem için seçti. Bunları söylememek alçaklıktır. Taleplerimiz meşrudur. Mahkeme benim etnik kimliğimden dolayı, siyasi kimliğimden dolayı ayrımcılığa uğramamı ortadan kaldırırsa adil bir yargılama olur

DAVA ERTELENDİ

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, Medyascope‘a dava hakkında bilgi vererek duruşmanın 15 Mayıs 2024’e ertelendiğini söyledi. Demir, dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesi yönündeki taleplerinin kabul edildiğini şu ifadelerle açıkladı:

“Diyarbakır 7. ve 2. Asliye Ceza Mahkemelerinin dosyalarını istedik ve dosyada bulunan hasarlı CD ile ilgili teknik işlem yapılmasını talep ettik. Mahkeme de bu taleplerin kabulüne karar verdi. Dolayısıyla karar çıkmadı, kararın çıkmasını bekliyoruz. Mahkeme bir iki talebi kabul etti, o yüzden 15 Mayıs’a erteledi.”