Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın Adana Şubesi, Acil Servis önünde yaşanan sağlık emekçilerine yönelik şiddeti kınamak için basın açıklaması düzenledi. "Artık Yeter, Sağlıkta Şiddet Son Bulsun" adlı basın açıklamasının metnini SES Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Belgin Işık okudu. Işık, depremde, salgında fedakarca çalışan sağlık emekçilerinin şiddete maruz kalmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Işık, son bir hafta içinde Kocaeli, Şanlıurfa ve Adana'da sağlık emekçilerine yönelik şiddet olaylarının yaşandığını hatırlattı.

HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

"Yasal önergeler halen bekliyor"

Sağlık emekçilerinin haklarını savunmak için yaptıkları eylemler sonucunda bazı yasal düzenlemeler yapıldığını ancak bunların yeterli olmadığını vurgulayan Işık, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yasal değişikliklerin, önemli ancak yeterli olmadığını deneyimlerimiz bize göstermiştir. Şiddetin önlenmesine katkı sağlaması için verdiğimiz yasal önergeler halen bekliyor. Sağlık emekçilerine şiddet uygulayan şahısların çoğu hakkında hiçbir işlem yapılmamakta, bir kısmı gözaltına alınmakta veya tutuklanmaktadır. Şanlıurfa’da hemşirenin burnu kırılabiliyor, Konya’da hastane odasında kardiyoloji uzmanı defalarca ateş edilerek öldürülebiliyor. Ancak sosyal medyada hükümetin politikalarını eleştirdiğinizde ya da mevcut düzende meydana gelen bir aksaklığı dile getirdiğinizde gece yarısı yaka paça gözaltına alınabiliyorsunuz” dedi.

“Onlarca defa şiddete maruz kalıyoruz"

Sağlık alanında kar amacı güden, sağlık hizmetlerini piyasa mantığıyla sunan anlayış nedeniyle sağlık çalışanlarını değersiz gören şiddet ve nefret söylemi ile şiddet yaratan bir yaklaşımın olduğunu belirten Işık, “Dünyanın tüm ülkelerinde savaş zamanında dahi dokunulmazlığı olan bizler ülkemizdeki yasalarda bulunan cezasızlık ve iyi hal indirimleri yüzünden her gün onlarca defa şiddete maruz kalıyoruz ve artık yeter diyoruz. Acilen sağlık emekçilerinin sesine kulak verilmeli, sağlıkta uygulanabilir caydırıcı şiddet yasasının çıkarılmalı ve gerektiği gibi etkin bir şekilde uygulanmalıdır” dedi.