Liman İş Sendikası grevde: Direne direne kazanacağız! Liman İş Sendikası grevde: Direne direne kazanacağız!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, TV100 ekranlarında "10'dan 12'ye" programına konuk oldu. Programda EYT sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

"Eğer EYT çıkar ise, 4 bin 800 kişiye aylık bağlanacak"

Murat Göktaş, uzun yıllardır gündemde olan EYT sorununa dair şu ifadelerde bulundu:

"Eğer EYT çıkar ise, 4 bin 800 kişiye aylık bağlanacak. Verilecek aylığı bügünden kestirmek mümkün değil çünkü aylığın belirlenmesinde gelişme hızı ve enflasyon önemli. Önümüzdeki yıllarda gelişme hızının ne olacağı ya da enflasyonun hangi oranda gerçekleşeceğini bilmememiz sebebiyle önümüzdeki süreçte bunlara verilecek aylığın şuanda hesaplanması mümkün değil. İkinci konu ise, bir vazgeçtiğimiz prim var. Diyelim ki şimdi EYT'den dolayı kişinin 5 yıl çalışması gerekiyorsa 5 yıl önce emekli ettiğiniz zaman bu şahsın 5 yıllık primini de almayacaksınız. Bunun ne kadar olduğunu hesaplayacak birisi yok. Çünkü bugün alınan primler asgari ücrete endeksli. "

"Memurlar da EYT'li acaba emekli olacak mı?"

"Üçüncü en önemli konu ise şu, kişilerin niyetlerini bilmiyoruz. EYT'li olabilirim. Memurlar da EYT'li acaba emekli olacak mı? Bugün EYT çıktı diyelim. Bütün memurlar çalışma koşulları rahat ise maaşları düşeceği için emeli olduktan sonra çalışmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla bunların kaç tanesi EYT çıksa emekli olacak onu bilemiyoruz."