Sıcak havaların etkisini gösterdiği kentlerin başında Mardin geliyor. Mardin’in Ömerli ilçesinde, hava sıcaklıkları normalin üstünde devam ederken, tarım işçilerinin de zorlu mesaileri sürüyor. Ömerli ilçesinde patates tarlasında çalışan işçilerin mesaisi gece 02.00’de başlayıp sıcaklar altında saat 12.00’ye kadar devam ediyor.

HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

2011 yılından beri bu işi yaptığını belirten Mehmet Arif Demir, bu sene yevmiyelerinin 335 liradan başladığını, patatesin tarlada yanmaması için sabaha doğru tarlaya geçtiklerini söyledi. Gece mesaiye başladıklarını dile getiren Demir, fener ile çalıştıklarını aktardı.

Diğer bir tarım işçisi Zeynep Gültaş ise ‘’15 senedir bu işi yapıyorum. Saat 02.00’de işbaşı yapıyoruz. Gece geldiğimiz için fener ile çalışıyoruz. Baya zor bir işimiz var. Güneşten dolayı zorlanıyoruz. Bölgede iş olmadığı için, bu işi yapmak zorunda kalıyoruz.’’ diye konuştu.

‘’İşçiler olarak çok yoruluyoruz.’’

Eşi ile birlikte çalışan Hasan Yusuf ise yıllardır bu işi yaptıklarını belirterek, ‘’Kadın ve erkek birlikte çalışıyoruz. Ekmeğimiz için çalışıyoruz. Burada patates yetişmesi hepimiz için bir geçim kaynağı. Mardin’in toprakları çok verimli. İşçiler olarak çok yoruluyoruz.

Güneşte çalışmak en büyük dezavantajımız. Fener ışıkları ile patates topluyoruz. Kadınlar patatesi kovalara dolduruyor, erkekler de kova topluyor. Hayat şartları zor olduğu için bu sıcakta gelip birlikte çalışıyoruz.’’ şeklinde konuştu.