TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.

Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyordu. Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyordu. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlardı. 

Ancak seçim gündemine girilmesi nedeniyle Meclis tatile girdi. Uzun süredir emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları sorunları çözülmeden Meclis'in kapanması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

Zamanında EYT için mücadele eden emeklilikte yaşa takılanların ardından emeklilik için mücadele etme sırası staj ve çıraklık mağdurlarında. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk'ten Kübra Par, Nagehan Alçı ve Nasuhi Güngör'ün sorularına yanıt verdi.

Bilgin, "Stajyerlik bir eğitim süreci, mağduriyet söz konusu değil" diyerek stajyer ve çıraklara şu sözlerle kapıları kapadı: ''Staj mağdurları diye bir kavram doğru değil. Sağlık sigortası kamunun verdiği bir şey. Kamu staj yapana 'orada başına bir şey gelebilir, onun için ben sigortan bir olayla başlatıyoruz.''

Söz Kemal Kılıçdaroğlu'nda!

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ardahan'da düzenlenen mitingde Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun ardından sahneye çıktı. EYT düzenlemesiyle beraber ortaya çıkan staj mağduriyeti meselesiyle ilgili Kılıçdaroğlu'nun mesajı dikkat çekti. "25 milyar dolarlık bir pazarın en güçlü aktörü olacağız" sözleriyle 'özel ekonomi bölgesi' projesini duyuran Kılıçdaroğlu "Bunu planladık. Söz verdiklerimin tamamını yapacağım" dedi.

Kılıçdaroğlu bu açıklamasının ardından uzun süredir emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurlarlarından olumlu yönde etkileşim aldı.

Seçime 14 gün kalmışken hükümetin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir oy potansiyelini görmezden gelmemesi be atağa geçmesi bekleniyor.

Meclis'in açılması mümkün!

TBMM İçtüzüğü'nde yer alan 7.maddeyle Meclis'in tatil dönemindeyken de acılması mümkün. 

Madde 7 – (Değişik: 16/5/1996-424 S.Karar/3 md.)

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanır.

(Mülga fıkra: -9/10/2018 – 1200 S.Karar/25 md.)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrı-sına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirir.

Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şarttır.

Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer.

detail-photo-fancybox-1

Uzun zamandır emeklilikleri için mücadele eden, birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları, seçim öncesinde de yetkililere seslenmeye devam ederek Meclis'in açılmasına sebep olabilir. 

Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik müjdesi gelecek mi? Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik müjdesi gelecek mi?

Birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları paylaşımlarında "staj yoksa oy yok" ifadelerine yer verirken mağduriyetin çözümünün seçimde kullanacakları oy üzerine çok etkili olacağını vurguladı. Cumhur ve Millet İttifaklarının kıyasıya mücadele edeceği seçimde aileleriyle birlikte yüz binlerce oya sahip staj ve çıraklık mağdurlarını görmezden gelmemesi bekleniyor.