"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Sivas Sivas'ta kene alarmı! 8 kişi hastalandı, 1 kişi hayatını kaybetti

Sivas'ta kene alarmı! 8 kişi hastalandı, 1 kişi hayatını kaybetti

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Türkiye genelinde özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde kene vakaları yoğunlaşırken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riski de artıyor. Sivas’ta nisan ayından bu yana 8 kişiye KKKA tanısı konulurken, tedavi altındaki hastalardan biri hayatını kaybetti.

Okunma Süresi: 2 dk

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölgede yaygın olarak görülen Hyalomma marginatum türü kenelerin KKKA virüsünü bulaştırdığını belirtti. Kenelerin sadece KKKA değil, aynı zamanda Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları, Anaplazmoz, Q ateşi ve Erlihiyoz gibi 200’den fazla hastalığı insanlara taşıyabileceğine dikkat çeken Elaldı, Sivas Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde nisan ayından itibaren 8 erişkin hastaya KKKA tanısı konulduğunu söyledi. Bu hastalardan biri ise yaşamını yitirdi.

Kene Isırığından Nasıl Korunmalı?

Kene vakalarıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Elaldı, kırsal alanlara gitmemek en etkili korunma yolu olsa da bunun her zaman mümkün olmadığını ifade etti. Elaldı, “Doğaya çıkılacaksa açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalı ve kıyafetler sık sık kene açısından kontrol edilmelidir. Eve dönüldüğünde ise ayna karşısında özellikle kasıklar ve koltuk altları kontrol edilmelidir. Keneye çıplak elle dokunulmamalı, bez, poşet veya eldiven gibi uygun bir malzeme ile çıkarılmalı, doğaya bırakılmamalıdır” dedi.

KKKA Belirtileri Neler? Hangi Durumda Hemen Hastaneye Başvurmalı?

KKKA'nın ilk belirtilerinin genellikle kene tutunmasından 1 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Elaldı, hastalığın halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, ateş, üşüme ve titreme gibi semptomlarla başladığını aktardı. Bazı hastalarda bulantı, kusma ve ishalin yanı sıra burun, ağız içi ve sindirim sisteminde kanamalar görülebildiğini belirten Elaldı, “Erken tanı ve doğru müdahale hem hayat kurtarır hem de bulaşmayı önler” dedi.

Türkiye'de KKKA tanısının Sağlık Bakanlığı KKKA Bilimsel Komitesi’nin belirlediği olgu tanımları ve virolojik-serolojik testlerle konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Elaldı, Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu testleri uygulayan öncü merkezlerden biri olduğunu söyledi. Hastanenin uzman kadrosu ve gelişmiş tanı yöntemleriyle KKKA vakalarında önemli bir rol oynadığını belirten Elaldı, erken teşhisin hastalığın yayılımını engellemedeki önemini vurguladı.

Kaynak: İHA