Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de son 15 yılda yaklaşık 3,5 milyon kişi köpek saldırısına uğradı. Kuduz vakalarının da ortaya çıkmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'yi en riskli ülkeler arasında gösterdi. ABD ve İngiltere gibi ülkeler de Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarına "Sokaklarda çok köpek var. Dikkatli olun" uyarısında bulunuyor.

Başıboş köpek sorunu Türkiye'de son dönemlerde epey bir arttı. Son 15 yılda yaklaşık 3,5 milyon kişinin köpek saldırısına uğramasının ardından artık kuduz vakaları görülmeye başlandı.

Olası İstanbul depreminden, Kobani davasına… İşte TBMM’de bugün görüşülenler Olası İstanbul depreminden, Kobani davasına… İşte TBMM’de bugün görüşülenler

Geçtiğimiz haftalarda artışa geçen sokak köpeği saldırı vakalarında çocuk yaşlı demeden birçok insan zarar görürken vatandaşlar çözüm için gözünü yetkililere çevirdi. 

Uzun zamandır atama mücadelesi veren veteriner hekimler ise sokak köpeği sorunun çözümünün veteriner atamalarında olduğunu belirterek yetkililerden bir kez daha atama talebinde bulundu.

İki yılda bir yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına binlerce yeni mezun ya da işsiz veteriner hekim katılım sağlıyor. Günden güne artarak büyüyen işsizlik sorunu yüzünden mesleklerini icra etmekte zorlanan veteriner hekimler alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan veteriner hekimler atama için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere sesleniyor.

Atanarak mesleklerini icra etmek isteyen binlerce veteriner hekim işsizlik psikolojisiyle mücadele ederken birçok mecrada yetkililere seslenerek istihdam sağlanmasını istiyor. 

Bütün bakanlıklardan atama haberleri üst üste gelirken sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz resmi bir açıklama yapmaması ve bundan imtina ile kaçınması atama bekleyen binlerce veteriner hekimi umutsuzluğa sürüklüyor.

Aylardır Tarım ve Orman Bakanlığı'na atama taleplerini ileten veteriner hekimler, bakanlıktan ses çıkmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor. Yetersiz atamalar karşısında umutlarını yitirmeyen veteriner hekimler, ülkemizde günden güne artan kuduz problemini de belirterek şu sözlerle yetkililere sesleniyor: 

Ortalıkta kuduz hastalıkları varken, Türkiye'de gün geçtikçe büyük baş ve küçük baş hayvan popülasyonu azalırken ve de Turkovac aşısını veteriner hekimler bulmuşken, Tarım ve Orman Bakanlığı son 5 yılda sadece 500 tane veteriner hekim istihdamı yapmıştır. Bu sayıyı yetersiz buluyoruz ve yeterli sayıda atama yapılmasını talep ediyoruz.

Başıboş köpek sorunu için 3 bakanlık harekete geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili "Başıboş sokak köpeklerinin zarar verdiği insanlarımızın haklarını korumanın da görevimiz olduğunu bilinciyle hareket ediyoruz. Başı boş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikayetlerin farkındayız. Önceki gün Ankara'da bir evladımızın ağır yaralandığı elim hadise yüreğimizi dağladıBu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Sokak köpeği sorununun çözümü için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında üç bakanlık ortak çalışma yaptı. Çalışmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalat Bakanlığı'nın katılımıyla gerçekleşti.

Üç bakanlık tarafından yapılan çalışmada dünyadaki örnekler incelendi ve taslak hazırlandı. Avrupa'nın pek çok ülkesindeki sokak hayvanları sayım ve kısırlaştırmanın ardından bölgedeki barınaklara yerleştirilip sahiplendirilmek için ilana çıkılıyor. Verilen süre sonunda sahiplendirilemezse, uyutulma yoluna kadar gidiliyor.

Yapılan çalışmada Türkiye'de hayvan popülasyonunun kontrolsüz artışı, yerel yönetimlerin sorumluluklarını tam olarak yerine getirememesi gibi nedenler belirlendi. Öncelik olarak üç büyükşehir mercek altında alındı.

Hazırlanan taslak çalışmanın sonuna gelinirken, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması ve uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor.