Gündemdeki son dakika haberlerine göre, asgari ücrete yönelik ara zam toplantıları milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir sürecin başlangıcını oluşturdu. Ardından emekliler ve memurlar için çıkarılan zam yasası ile ilgili süreç devam etti ve bu kesimlerin maaşlarına yönelik düzenlemeler yapıldı. Şimdi ise yeni bir konu gündeme gelerek emeklilik sistemi için reform çalışmalarının başlatılacağı belirtiliyor.

Emeklilik reformu, mevcut emeklilik sisteminin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla yapılacak bir çalışmadır. Yeni emeklilik için yapılacak bu reform çalışmalarıyla, emeklilik yaşı, prim ödeme süresi, emekli maaşları ve sosyal güvenlik hakları gibi konuların ele alınması ve güncellenmesi hedefleniyor.

Emeklilik reformu, hem mevcut emeklileri hem de gelecekte emekli olacakları ilgilendiren önemli bir konudur. Bu reform çalışmalarının nasıl şekilleneceği, hangi düzenlemelerin yapılacağı ve ne gibi değişikliklerin getirileceği, kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir.

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI AĞUSTOS AYINDA

Ağustos ayı ile birlikte de milyonlarca kamu çalışanının 2024 ve 2025 yılları için sosyal ve mali haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri başlamış olacak.

EMEKLİLİK SİSTEMİ 2. TORBA YASADA OLACAK

Gündemdeki son gelişmelere göre, toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında Meclis'in açılmasıyla birlikte 2. önemli torba yasa gündeme gelecek. 1. torba yasada emekli ve memur maaşları düzenlemesi yapılmıştı. Şimdi ise 2. torba yasa kapsamında yeni önemli adımlar atılacak.

Emeklilik reformunun ilk adımlarından biri, Bağ-Kur'lular için atılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlamaya hazırlanıyor.

Düzenlemenin kapsamı belirlenirken, öncelikle küçük esnaf tespiti yapılacak. İş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi çeşitli alternatifler üzerinde değerlendirmeler sürüyor.

Ayrıca, tarih kriteri de belirlenecek. Düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağına karar verilecek. Geçtiğimiz Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlarda yaş şartı kaldırılmıştı.

AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

EYT'lilerden Bağ-Kur'lu kadınlar, 20 yılı (7200 gün), erkekler ise 25 tam yılı (9000 gün) tamamladığında emekli olabiliyor.

Eğer yeni düzenleme tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT'li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7200 güne inecek.

Böylece kadın ve erkek sigortalılar eşitlenecek. 9000 günü tamamlayamayan EYT'li erkek esnafa erken emeklilik yolu açılmış olacak. 7200 gün tamamlanır tamamlanmaz emekli olunabilecek. Ancak burada reformdan yararlanacak olanların kapsamının tüm Bağ-Kurluları etkileyip etkilemeyeceği de önem kazanıyor. Bu kapsamda, gelecekte yapılacak resmi açıklamalar ve düzenlemeler ile daha net bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır.