AK Parti MKYK Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, haber7.com yayınında EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı.

Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda! Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda!

8 Eylül 1999 öncesi işe girenlerin EYT’li olduğunu belirten Kurt, karmaşık formüller olmayacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

-Kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl sigortalılık ve 5 bin gün prim şartını yerine getirmiş olacak. Masadaki tek formül prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmak.

-Staj döneminde emeklilik sigortası yatırılmıyor. EYT kapsamında sayılmıyor. Ancak kadın sigortalılar için bir nüans var. Diyelim ki 1995’te staj sigortası yapılmış, 1999 Aralık ayında da ilk kez normal sigorlalı oldu. Ama 1997’de evlendi ve çocuğu oldu. Yani staj sigortası ile normal sigorta arasınd doğum yaparsa ve bu doğumu borçlanırsa sigorta başlangıcı geriye gelebilir. Bu durumda da bir hak doğabilir.

-Askerlik borçlanması… Burada şuna bakmak lazım. Önce askere gitmiştir, sonra sigortalı olmuştur. Askerlikten sonra sigortalı olanlar için borçlanma yaptıkları kadar gün sayısı sigorta başlangıç tarihini geriye çeker.

-Askerlik, doğum, yurtdışı borçlanması gibi yasal olarak düzenlenmiş borçlanma hakları var. Bunların haricinde borçlanma imkanı yok.

-En düşük maaş 3 bin 500 lira. Ortalama maaş 6 bin lira civarında olabilir. Ödediğiniz prime göre maaş değişir. Tavandan prim ödemiş 25 bin lira maaş alan da var.

-Ortalama emekli aylığı 6 bin lira. 1.5 milyon kişi emekli olacak. 300 bini devlet memuru. 1.5 milyonun en az 200 bini emekli olmayı tercih etmeyebilir. EYT maliyeti ortalama 100 milyar olur.