İstanbul'da binlerce kişi İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etti İstanbul'da binlerce kişi İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etti

İzmir'de, kızı Zeynep Vural'ı (29) boğarak öldürdüğü suçlamasıyla 'tahrik' ve 'iyi hal' indirimleri uygulanarak 18 yıl 4 ay hapse çarptırılan Ayşe Vural (59) hakkında gerekçeli karar açıklandı. Kararda; olay günü Zeynep'in, annesine hakaretlerde bulunduğu, yere kustuktan sonra temizlemesi için odaya çağırdığı Vural'ı darbettiği, bu nedenle sanığa 'tahrik' indirimi yapıldığı belirtildi.

ZEYNEPİN DARBI İNDİRİM SEBEBİ OLDU

Buca Emniyet Müdürlüğü'ne 17 Mayıs 2021'de gelen Ayşe Vural, kızını öldürdüğünü, eşi ve oğlunun olay ile ilgisi olmadığını belirterek, teslim oldu. Hareket geçen ekipler, Vural'ın Laleli Mahallesi'nde 5 katlı apartmanın giriş katındaki evine gitti. Ekipler, Zeynep Vural'ın yatağında cansız bedenini buldu. Ayşe Vural, eşi Saffet Vural ve oğlu Ömer Vural gözaltına alındı. İncelemede, Zeynep Vural'ın boğularak öldürüldüğü belirlendi. Otopsinin ardından Zeynep Vural'ın cenazesi, toprağa verildi. Anne Ayşe Vural da tutuklandı. Saffet Vural ve Ömer Vural ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aralık ayındaki karar duruşmasında Ayşe Vural, "Kızımı öldürmek istememiştim" diyerek beraatini istedi. Tutuksuz sanıklar Saffet Vural ve oğlu Ömer Vural ise beraat talebinde bulundu. Savunmaların ardından heyet, Ayşe Vural'ı 'alt soyu kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Heyet ayrıca 'tahrik' ve 'iyi hal' indirimleri uygulayarak cezayı 18 yıl 4 ay hapse çevirdi. Tutuksuz sanıkların ise beraatine hükmedilerek duruşma bitirildi.

FULARLA YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL

'YERDE GÖRDÜĞÜ POŞETİ YÜZÜNE BASTIRDI' 

Mahkeme; sanık Ayşe Vural'ın olay günü kendisine saldırması üzerine boynundaki ince fularından tutup yere doğru çektiği Zeynep Vural'ın yere düştükten sonra hırıltılı sesler çıkardığını, kızının kalkıp, kendisini öldürmesinden korkarak yerde gördüğü poşeti ağzına ve burnuna doğru bastırıp, bir süre bu şekilde tuttuğu yönündeki beyanına dikkat çekti. Anne Vural'ın ilk başta kızı Zeynep'in sızdığını düşündüğünü, öldüğünü ilk başta fark etmediğini, kontrol etmek için tekrar odaya gittiğinde öldüğünü anladığını beyanlarına da dikkat çekip, gerekçeli kararda yanıt verdi. Heyet, İzmir Morg Dairesi Başkanlığı'ndan alınan raporu da dikkate alarak sanığın olay günü aniden gelişen kastla ele geçirilemeyen ip veya benzeri materyal ile maktulün boğazını sıktığını, sonrasında da yerde gördüğü poşeti maktulün ağzına ve burnuna doğru bastırarak, Zeynep'in boğularak ölümüne sebebiyet verdiğine kanaat getirdi.

BASİT SALDIRI DIŞINDA EYLEM YOK

Olay günü Zeynep'in, annesine hakaretlerde bulunması yine olaydan önce yere kustuktan sonra temizlemesi için odaya çağırıp, temizlemesi için darbettiğini kaydetti. Heyet, bu gerekçelerle sanık Ayşe Vural'ın suçu 'haksız tahrik' altında işlediğine karar verdi. Mahkeme heyeti, gerekçeli kararında, haklarında 'yakın akrabayı kasten öldürme' suçlarından dava açılan tutuksuz sanıklar Saffet ve Ömer Vural'ın, sanık Ayşe Vural'ın eylemine iştirak veya yardım ettiklerine dair dosyada somut delil olmadığı anlaşıldığından üzerlerine atılı suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verildiği belirtildi.

KAYNAK:DHA