Faceebook ve Twitter gibi platformlarda buluşan staj ve çıraklık mağdurları taleplerini her gün dile getirmeye devam ediyor. 8 Eylül 1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayaılacak mı, staj mağdurları torba yasada olacak mı? gibi sorulara yanıtsız kalırken AK Parti ve CHP kanadında verilen vaatler de 2023 Cumhurbaşkanı seçimlerini etkiledi. 

Seçimlerde staj ve çıraklık mağdurları büyük bir kitle oluşturuyor. 8 Eylül 1999 öncesinde zorunlu staj yapıp sigortası başlamış olanların ellerine sigorta giriş kağıdı verilse de emeklilik hakkı elde edemedi. 

1999 ÖNCESİ STAJ SİGORTASI SAYILACAK MI?

Bakan Bilgin, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Ancak 8 Eylül 1999 öncesi sigorta kartları staj mağdurları kendilerini kandırılmış olduklarını dile getiriyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı.

MUHALEFET STAJ KONUSUNDA NE VAAT EDİYOR?

Ankara kulislerinden gelen duyumlara göre, staj ve çıraklık konusu çözülecek. Kurban Bayramı':nda 15 bin TL bayram ikramiyesi verileceğini de belirtiyor. . Ayrıca bayram ikramiyelerinin de asgari ücret düzeyine çıkarılması var. En az yüze 50 emekli maaşı zammı bekleniyor.

Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız

İKTİDAR STAJ KONUSUNDA NE VAAT EDİYOR?

İktidarın staj ve çıraklık konusunda bir vaati yok. Söylemler arasında ev kadınlarına emeklilik hakkı tanınacağı var. Öte yandan BAĞ-KUR'un 7200 günde düşürüleceği de verilen vaatler arasında.