Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) düzenlemesinin yasalaşmasıyla beraber 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı elde etti. Emekli olacak vatandaşlar, 3 mart itibarıyla başlayan başvurular için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yolunu tuttu. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren emekli olmak için başvuru yapanların sayısı 1,5 milyonu aştı. 

30 Martta başvuru yapan EYT'liler, ilk aylıklarını nisan ayında almaya başlayacak. Nisanda başvuranlar ise ilk aylıklarını mayısta alacak.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar başvurularının durumunu takip edebiliyor. e-Devlette SGK evrak takip hizmetinden ya da SGK'nın il ve ilçe müdürlüklerinden süreç öğrenilebiliyor.

GERİDE STAJ MAĞDURLARI VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Aralık 2022'de EYT düzenlemesi için " "1999 öncesindeki yasalara riayet edilerek çıkarılacak" ifadelerini kullandı.  Ancak bu cümlenin karşılığını tam anlamıyla alamayan staj ve çıraklık mağdurlar torba yasasından yararlanmak istiyor. 

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerden önce çalışmalarına devam eden Türkiye Büyük Millet Meclis'i 7 Nisan itibarıyla ara verecek. Geçtiğimiz günlerde TBMM torba yasası teklifini kabul etmişti. Müşaviri Onur Önal, staj mağdurları için 2. torba yasasının geleceğini iddia etti. 

AK Partiye yakın isimlerden biri olduğu bilinen Önal, EYT mağduriyetinin tam anlamıyla giderilmesi için AKP ve MHP'nin 22 maddelik torba yasa üzerinde ortak şekilde çalıştığını belirtti. Aynı zamanda  "Staj sigortasının emeklilik başlangıcı sayılması" konusunda girişimleri olduğunu da ekledi. 

Önal, "Ben elbette staj meselesini de konuştum ancak sayın Cumhurbaşkanımızın danışmanlarına özel olarak, EYT meselesinde 5000 prim günü ile emekli olunacağının açıklanmasının ardından, binlerce insanın bu sözlere güvenerek borçlandığını, şimdi bu kredi borçlarını ödemekte güçlük çektiklerini ilettim. Çünkü ortadaki durum gerçekten de içler acısı. Bu insanların birçoğu 54-55 yaşında ve hayatları boyunca ağır işlerde çalıştıklarından dolayı artık gerçekten çalışmaya dermanları yok. 

Ben inanıyorum ki böyle bir mağduriyete sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan duyarsız kalmayacaktır. Kendisine bizzat danışmanları aracılığı ile bu konu aktarılacak. Seçimlerden önce, ufak çaplı partilerle ittifaktan ziyade bu tür mağduriyetlerin giderilmesi halinde ben iddia ediyorum ki Cumhur İttifakı yeniden birinci turda seçilecektir. Eğer ki staj sorunu ve prim mağduriyeti giderilirse, dolaylı olarak bundan etkilenen ailelerle birlikte kişi bazında milyonların hayatı değişecek." ifadelerini kullandı. 

Üniversite İdari Personel Sendikası Başkanı'ndan Meclis'e çağrı! Üniversite İdari Personel Sendikası Başkanı'ndan Meclis'e çağrı!

STAJ MAĞDURLARINI DİKKATİNE! 22 MADDELİK DÜZENLEME YOLDA

Sosyal medyada "Torba yasada staj ve prim olmayacak" diyerek açıklama yapan ve meslektaşlarına tepki gösteren Önal, "Hiçbir şey bilmiyorlar. Cahiller çünkü. Atlamışlar hemen 18 maddeyi görünce. Zaten 2. torba yasa 18 madde bile olmayacak. 22 madde olacak ve burada staj sorunu kesinlikle olacak. Bakın staj mağduriyeti kesin şekilde olacak ancak ben inanıyorum ki prim sorunu da bu maddeler arasında yer alacaktır" şeklinde konuştu.