Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor? Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişi olanlara emeklilik hakkı tanındı. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından EYT başvuru işlemleri 3 Mart 2023 tarihi itibariyle başlarken gözler EYT staj sigortasına çevrildi. AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT staj sigortasına ilişkin "staj bir eğitimdir" ifadelerini kullandı. İşte, 2023 EYT staj sigortası son dakika gelişmeleri...

EYT'DE STAJ SİGORTASI SAYILACAK MI? 

Bakan Bilgin, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" değerlendirmesinde bulundu.

EYT'DE STAJ MAĞDURLARI AÇIKLAMASI: STAJDAN EMEKLİ OLUNMAZ

Çıraklar konusu farklı. Ele alan çalışmamız var tamamlayacağız. Staj konusu tamamen farklı. Eğitimin bir parçası. Stajdan emekli olunmaz.

EYT'DE STAJ SAYILIYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı.