5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor! 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor!

EYT ile milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. Bu süreçte başvurular halen devam ediyor. Diğer yandan EYT staj ve çıraklık konusu da uzun süredir gündemi meşgul eden konular arasında yer alıyor. Staj sigorta başlangıcı sayıldığı takdirde emekli olmaya hak kazanacak vatandaşlar yaşanan son gelişmeleri takip ediyor. Bağkur'luların prim sayısının düşmesiyle beraber EYT kapsamı genişleyecek. Peki, 99 öncesi sigorta hakları verilecek mi? İşte o süreç...,

Enflasyon artıyor, kâğıt para artıyor

Staj dönemindeki çalışmaların emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmesi Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in görüşmeleri yeniden gündeme geldi. 

Sorunun çözümü için ilk olarak, staj kapsamında çalışan kişilerin istatistiklerinin alınması amaçlanıyor. Böylelikle kaç kişi emekli olabilecek ve maliyet hesaplaması kolaylıkla yapılabilecek. 

Stajda emeklilik sorununun çözümü amaçlanıyor ve mesleki eğitim gören gençlerin güvenceye kavuşması ve mesleki eğitimin özendirilmesiyle, ara eleman sıkıntısının giderilmesine de katkı sağlanması bekleniyor. 

STAJ SİGORTASI KODU NEDİR?

Sigortalı olarak stajyerlik yapmak isteenlerin girişi 07 çırak veya19 stajyer kodu ile girişleri yapılmaktadır. Ayrıyeten tamamlayıcı eğitim gören ve stajyerlik yapmak isteyen öğrencilerin sigorta primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından okul idaresine yapılmaktadır. (KAYNAK:TAKVİM)

EMEKLİLİK İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Meclis'in açılmasıyla beraber en önemli gündemlerinden biri, emeklilik reformu olacak. Aralarında esnaf, çiftçi ve kadınların da olduğu milyonlarca kişiye erken emeklilik yolunu açacak düzenlemeler Meclis'e taşınacak. Bu kapsamda yeni müjdeler de bekleniyor. 

BAĞ-KUR REFORMU GELİYOR

Emeklilikle ilgili kapsamın genişleyeceğini söylemiştik. Bu ağlamda atılacak adımlardan biri de Bağ-kur'lulara yönelik olacak. küçük esnafın, çiftçilerin arasında yer aldığı 1 milyon kişinin prim gün şartı 9000'de 7200 düşecek. Böylelikle kuaför, bakkal, marangoz, tesisatçı, pazarcı gibi küçük esnaflar 5 yıl daha az primle emekli olabilecek.