EYT'nin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinden sonra birçok mağdur emeklilik hakkına sahip oldular. Ancak Söz konusu duruma dahil olmayan mağdurlar erken yaşta işyerlerinde staj adı altında ağır işlerde işçi olarak çalıştırıldılar. Staj mağdurlarının söz konusu durumuna bir çözüm getirilecek mi, torba yasadan geçirilecek mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunun torba yasadan geçmesiyle birlikte bir çok vatandaşlar erken emekli olmaya hak kazanarak sigorta öncesi işe başlama dönemindeki haklarını aldılar. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanun gereğince çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenler.

Staj ve çıraklık Torba Yasa'da olacak mı? 

Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan staj ve çıraklık mağdurları hakkında henüz bir açıklama yapmadı ama kulislerde bu konuya ilişkin düzenleme getirileceği söyleniyor. 

Edinilen bilgilere göre hazırlık aşamasındaki yeni Torba Yasa'da öne çıkan konular arasında, stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortası bulunan ancak SGK'ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan vatandaşların da yer alması bekleniyor. EYT'nin çıkmasının ardından prim gün şartının EYT'ye dahil edilmeyen mağdurların sayısı milyonları geçti. Enflasyonda artış ve pahalılığın ardından vatandaşlar diğer konular olduğu gibi bu konuya da bir çözüm bekliyor.

Yeni yasayla birlikte Eyt'ye dahil olmayan Staj ve Çıraklıkların mağduriyetleri, 2024 belediye yerel seçimlerinde düzeltilmesi bekleniyor.

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, Ankara'da törenle karşılandı Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, Ankara'da törenle karşılandı

Staj ve çıraklık sigortası hakkında ortaya birçok iddia atılırken yapılacak düzenlemenin stajyerleri değil de sadece çırakları kapsayacağı iddiası gündeme damga vurdu. Uzun zamandır bir düzenleme bekleyen staj ve çıraklık mağdurları için sosyal medyada birçok iddia ortaya atılırken mağdurlar da bir umutlanıp bir hayal kırıklığı yaşıyor. Staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isteyen vatandaşlar geride mağdur bırakılmadan bir düzenleme yapılmasını talep ediyor. Yerel seçimlere 6 ay gibi bir süre kalmışken aileleriyle birlikte yüz binlerce oy kullanacak olan staj ve çıraklık mağdurlarının yetkililer tarafından tarafından görmezden gelinmemesi bekleniyor.