TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Vedat Işıkhan'dan kamu işçilerine yönelik adım Vedat Işıkhan'dan kamu işçilerine yönelik adım

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.

Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyor Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlar. 

CHP'li Milletvekili: Sabredin, az kaldı!

Plan Bütçe görüşmelerinde staj mağduriyetini dile getiren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, "Teklifte staj mağdurları ve çıraklar yok.SSK numarası var,ilk giriş tarihi var,hâlen SSK numarasıyla çalışıyor ama emeklilikte başlangıç sayılmıyor.”Adalet bu mu?" diyen stajyer ve çıraklara diyoruz ki: Sabredin,az kaldı." dedi. 

Staj ve çıraklık başlangıcı için verilen teklif reddedildi!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çıraklık ve stajyerlikte geçen sürelerin emeklilikten sayılmasının, meslek liselerine ve meslek eğitimlerine olan ilgiyi da artıracağını belirterek, “Ülkemizde geniş tanımlı 10 milyona yakın işsizimiz var. Bunun yanında iş yerinde çalışanlar ne yazık ki açlık sınırının altında ücret alıyorlar. Üniversiteli işçiler kamuda bekledikleri statü değişikliğine beş yıldır eremediler. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini ne yazık ki iktidar görmezden geliyor, bu konuda da düzenleme yapmıyor. Keza kamuda taşeron firmada çalışanlar, Millî Eğitim Bakanlığında, Sağlık Bakanlığında, Ulaştırma Bakanlığında, Tarım ve Orman Bakanlığında kadro bekliyorlar. Millî Eğitim Bakanlığında taşeron firmadan geçen, 10 ay çalışıp 2 ay işsiz kalanlar var. Çalışma yaşamı sorunlar yumağı” ifadelerini kullandı.

Çıraklık ve stajyerlikte geçen dönemin, yaşlılık sigortasına sayılmasıyla, var olan mağduriyetin ortadan kaldırılacağına değinen Gürer, “Sosyal sigortalarda bir gün çalışan kadın, daha sonra işten ayrılsa dahi annelik sürecini sigortadan borçlanarak hak kazanıyor ama sigortadan önce anne olursa o süreç borçlanmaya sayılmıyor. Keza çırak ve stajyerler, yaşlılık sigortası kapsamına girdiklerinde, ‘Geriye dönük prim yatıralım’ diyorlar. Yani onlar hak ettikleri hakkın yanında, üstelik devlete katkıda bulunalım istiyorlar. Bunu görmezden gelmeyelim, stajyer ve çırakların yaşlılık sigortasını işe girdikleri gün itibarıyla başlatalım. O anlamada, oluşan mağduriyeti bu kanunla ortadan kaldıralım” dedi.

Gürer, “Ülkemizde çalışanların bugün yaşadığı olumsuzlukların varlığı bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Asgari ücretin dahi vergi dışı bırakılmadığı bir ortamda insanlar gerçek anlamda sıkıntı yaşıyorlar ve evlerine nasıl ekmek götüreceklerini düşünüyorlar. Karayolları, PTT,  Demiryolları, Ulaştırma Bakanlığının diğer birimleri ve Millî Eğitimde yaşanan olumsuzlukların da ortadan kaldırılmasının gerekliliği ortadadır. Bu anlamda kamuda görev yapan kiralık araç şoförlerine, yani o genel müdürlerin, üst düzey makam sahiplerinin araçlarını sürenlere dahi ne yazık ki kadro verilmedi ve belediye şirketlerinde çalışanlar asıl kadroya alınmadı. Bunların yaşadığı mağduriyetlerin yanında iki yıldır taşeron firmadan KHK’yla geçenlerin hakları dahi verilmedi. Belediyelerde, il özel idaresinde beş ay yirmi dokuz gün çalıştırılıp işten çıkarılanlar var. Bu kesimlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir” dedi.

Yapılan oylamada CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

STAJ VE ÇIRAKLIK TORBA YASASINDA YER ALMAYACAK

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal medya hesabı üzerinden staj ve çıraklık konusunun torba yasasında yer almayacağını söyledi. 

detail-photo-fancybox-1

Destici staj konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söyledi

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, ''Biz de BBP olarak milletin sesiyiz. EYT'lilerin sesi olduk, 3600 ek gösterge bekleyen kardeşlerimizin sesi olduk, sözleşmelilerin sesi olduk. Seçim öncesi olduğu için, Meclis çalışmalarını tamamlayacak. Çırak-staj mağdurları olsun, taşeronlar olsun, 3600 ek gösterge bekleyen kamu şeflerimiz, ücretli öğretmenlerimiz olsun, tarım danışmanlarımız olsun, yani bütün bu kesimlerin bize ulaşan taleplerini de Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaşma imkanını da tekrar değerlendirdiğimizi ifade etmek istiyorum. " dedi.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal 'torba yasada' demişti!

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, ikinci torba yasasında staj mağduriyetinin tamamen ortadan kalkacağını iddia etse de henüz hükümet kanadında konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. AK Parti'ye yakın bir isim olarak bilinen ve MHP'den aday adayı olan Önal, staj mağduriyetinin yer alacağı düzenlemenin 22 maddeden oluşacak 2. torba yasada yer alacağını belirtti. Cumhur İttifakı'nın 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere staj mağduriyetini sonlandırmadan girmeyeceğini öne sürdü. 

Onur Önal'ın iddiları üzerinden gidersek, staj ve çıraklık mağdurlarının kaderini belirleyecek gelişmeler önümüzdeki hafta yaşanacak. Öte yandan bazı SGK uzmanları Önal'ın aksine stajyerleri içeren bir düzenlemenin yapılmadığını belirtti. Söz konusu düzenlemenin gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edileceği de iddialar arasında yer alıyor. 

Staj ve çıraklık mağdurlarını içerecek teklifin TBMM Genel Kurulu'ndan geçmemesi halinde 250 bin stajyer için en yakın tarih Haziran ayı olacak.  Millet İttifakı, stajyerlerin emekliliğini desteklediğini daha önceki açıklamalarında biliyoruz.  Özellikle CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidara geldikleri ilk gün staj sigortasını EYT'ye dahil edeceklerini de açıklamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) Antalya Milletvekili Aday Adayı olarak başvuru yapan SGK Müşaviri Onur Önal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. 

Önal, "Küçük oy oranına sahip partileri ittifaka dahil etmekten ziyade, toplumda staj ve prim mağduriyeti gibi konularda sıkıntıları olan vatandaşlara çözüm getirmek, inanıyorum ki oy açısından da çok etkili olacaktır. İddia ediyorum, şayet sayın Cumhurbaşkanımız staj ve prim konularında gerekli talimatları verirse, Cumhur İttifakı yine ilk turda kazanacaktır." şeklinde konuştu. Ayrıyeten Önal, staj mağduriyeti için "Bu iş seçim öncesi kesinlikle bitecek" yorumunda bulundu. 

Meclis'in seçim gündemi nedeniyle kapanmasına günler kalmışken yetkililerden staj ve çıraklık mağduriyetine dair net bir açıklama gelmedi.