Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılmayacağı Resmî Gazete'de yayınlanan EYT düzenlemesiyle kesinleşti. Bu durumdan etkilenen binlerce kişi emeklilik hakkını kaybetti. Çocuk yaşta çalışmaya başlayan ve sigorta primlerini ödeyen bu kişiler, emeklilik şartlarını yerine getirdikleri halde emekli olamıyorlar. Bu haksızlığa karşı mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları, yetkililerden adaletli bir çözüm bekliyor.

Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılması talebi, Meclis'e sunulan yazılı soru önergeleriyle gündeme geldi. Ancak henüz bu konuda olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmedi. Staj ve çıraklık mağdurları, ekonomik zorluklar içinde yaşarken, emeklilik haklarının ellerinden alındığını söylüyor. Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılması için umutlarını yitirmeyen bu kişiler, yetkililerin seslerini duymasını istiyor.

İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin'ne ne cevap verilecek?

24 Ekim 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a iletilen EYT düzenlemesi kapsamı dışında kalan bazı kişilerin staj başlangıç tarihlerinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi talebine ilişkin soru önergesine ne cevap verileceği staj ve çıraklık mağdurları için merak konusu oldu.

Küresel doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 7 geriledi Küresel doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 7 geriledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a iletilen yazılı soru önergesinde ise İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin tarafından şu sorular soruldu:

1. Staj yapan kadınların staj girişinden sonraki dönemi doğum borçlanması yaparak uzun vadeli sigorta kollarına dahil etme imkânı varken bu borçlanma hakkının doğru bir tanım ile tüm stajyer ve çıraklara verilmesi mümkün müdür? Bu konu hakkında Bakanlığınızca bir çalışma yapılmış ya da yapılacak mıdır?

2. 5510 sayılı Kanun çerçevesinde meslek lisesindeki staj veya çıraklık bildirimlerinden dolayı bir kadın ilgili tarihleri doğum borçlanması yaparak yaşlılık aylığında değerlendirebilirken aynı okulun teknik lise bölümünden mezun olmuş, yaz stajı yapan ya da sigortalılık bildirimleri yapılmamış bir çırak ya da yüksekokul kapsamında zorunlu mesleki eğitime tabi tutulan öğrenci herhangi bir borçlanma yöntemi ile ilgili dönemi uzun vadeli sigorta kollarında değerlendirebilmekte midir?

3. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen çıraklar ile meslek liselerinde okumaktayken veya yükseköğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan ve kısa vadeli sigorta kollarından sigorta bildirimi yapılan öğrencilerin söz konusu fiili çalışmalarının uzun vadeli sigorta kolları bakımından ilk sigortalı işe giriş tarihi olarak kabul edilmesi yönünde Bakanlığınızca yapılan bir çalışma veya hazırlık var mıdır?

Staj ve çıraklık mağdurları için 15 gün doluyor!

Önergenin 15 günlük cevaplanma süresi devam ederken staj ve çıraklık sigortası mağdurları Bakan Işıkhan'dan gelecek yanıtı merakla bekliyor. Çeşitli alanlarda etkinlik düzenleyen ve siyasilerle bir araya gelen mağdurlar, emeklilik haklarına kavuşmak için mücadeleye devam ediyor.