Staj ve çıraklık mağdurları için kanun teklifi verildi!

Staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılması talebine ilişkin kanun teklifi verildi. Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı?

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.

Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ekonomi programını değerlendirdi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ekonomi programını değerlendirdi

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.

Staj ve çıraklık mağdurları için kanun teklifi verildi!

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, çırak ve stajyer olarak çalışmaya başlayanların emeklilik hesaplamalarında yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amacıyla kanun teklifi sundu.

CHP’li Şevkin'in, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Şevkin, kanun teklifi değişikliğinin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi: “5510 sayılı Kanunun ‘Sigortalılığın başlangıcı’ başlıklı 7'nci maddesine göre; sigorta hak ve yükümlülükleri 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki eğitime veya staja başladıkları tarihten itibaren başlamaktadır.  Ancak; 5510 sayılı Kanunun 38'inci maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olarak ilk defa kapsama girildiği tarih olarak kabul edildiğinden, çıraklar ve stajyerler çıraklık ve staj süreleri için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından sağlanan haklardan yararlanamamaktadır.”

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, çıraklar ve stajyerler için uygulanan kısa vadeli sigortaların, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarına karşı koruma sağladığını ancak emeklilik sürecinde dikkate alınmadığını belirten Şevkin, “Çırak ve stajyer öğrenciler, uzun vadeli sigorta kolları olarak nitelendirilen malullük, yaşlılık, ölüm, emeklilik sigorta kollarına tabi olmalıdır. Ülkemizin zor şartları ve emekliliğin uzun sürece yayıldığı göz önüne alınarak milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyen bu durum düzeltilmelidir. Çıraklık veya öğrencilik sırasında staj çalışmaları emeklilik hesaplamalarında ilk işe giriş tarihi olarak hesaplanmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.” dedi.