Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının hayata geçmesiyle birlikte emeklilik hayali kuran pek çok kişi sevinç yaşadı. Fakat bu sevinç herkes için geçerli olmadı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar EYT yasasından faydalanabiliyor. Ancak bu tarihten önce staj sigortası başlatanlar mağdur durumda kaldı. Staj ve çıraklık mağdurları, staj sigortalarının emeklilik hesabına dahil edilmesini istiyor.

Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar

Stajyer ve çırakların emeklilik hakları konusunda yaşadıkları sorunlar, uzun zamandır gündemde. Yasa tasarısının kapsam dışı bıraktığı bu kesim, kendilerini yalnız ve mağdur hissediyor. Çalışma hayatına erken yaşta atılan stajyer ve çıraklar, sigorta primlerinin emeklilik hesabına dahil edilmesini ve emeklilik şartlarının kolaylaştırılmasını istiyor.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA YENİ UMUT DOĞDU

EYT sorunu yaşayan ve sigorta başlangıcı olarak staj ve çıraklık sigortasını saydırmak isteyen staj ve çıraklık mağdurları için yeni bir umut doğdu. Torba Yasa tasarısında bu konuya ilişkin bir madde yer alacağı iddia edildi. Buna göre, staj ve çıraklık sigortası yatıranlar, bu süreleri sigorta başlangıcı olarak kabul ettirebilecek ve emeklilik şartlarını kolaylaştıracak. Bu düzenleme, milyonlarca kişinin mağduriyetini gidermeyi amaçlıyor.

STAJYER VE ÇIRAKLAR SÖZ DEĞİL, İCRAAT İSTİYOR!

Haklarını savunmak için çeşitli eylemler yapan staj mağdurları, seslerini duyurmak için farklı mecralara başvurdular. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile de görüşen staj mağdurları, yaşadıkları mağduriyeti anlattılar. Bakan Bilgin, önceki açıklamalarına göre daha ılımlı bir tavır takındı ve "Taleplerinizi inceleyeceğiz" ifadesini kullandı. Ancak bu sözlerin arkasından herhangi bir adım atılmadı. Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi mağduriyetleri için konuşan ancak şimdi sessizlik içinde kalan yetkililere çözüm çağrısı yapıyor.

Staj ve çıraklık yapanlar, emeklilik haklarının verilmesi için meclisin açılmasını dört gözle bekliyorlar. X gibi sosyal medya platformlarında kampanyalar başlatan stajyer ve çıraklar, mağduriyetlerine son verilmesini istiyorlar. Bu kampanyalarla, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hesabına dahil edilmesini ve bu konuda yasal düzenleme yapılmasını talep ediyorlar.