TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Staj Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman, bugün Sakarya'da staj ve çıraklık mağdurlarıyla bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. 

Basın açıklamasına Sakarya Başkanı Canan Küsmez, CHP ilçe başkanı Ayşe Füsun Çetin, Sakarya Baro Başkanı İlknur Ebiz Yıldız da katılım sağladı.

Ferhat Salman, 

''Staj ve Çıraklık sigortası mağduriyetine çözüm bulmak amacıyla, sesimizi duyurmak amacıyla yaptığımız basın toplantımıza tekrardan hoş geldiniz. “Kader gayrete aşıktır” diyor Yunus Emre. Koskoca Yunus elbet boş söylemez. Demek ki her dönemde insanlar, amaçlarına ulaşmak için oturup beklemek yerine gayret göstermek zorunda kalmışlar. Tevekkül etmek, istediğimiz bir iş için uğraşmayı ve her zaman Allah'a güvenmeyi ifade eder.

Gencecik yaşta sanayilerde çalışmış, araba altlarına yatmış, ter dökmüş emekçilerin stajlarını çıraklıklarını sigorta başlangıcı saymak bir lütuf değil, analarının ak sütü gibi helal olan haklarının iadesidir. Bu insanlar hayat mücadelesine, ekmek derdine düşmüşken ellerine bir sigorta karnesi tutturulmuş hayırlı olsun sigortanız başladı denilmiş resmen kandırılmışlardır. 13-14 yaşında çocuktan uzun vadeli-kısa vadeli sigorta ayrımını yapmasını nasıl bekleriz.

Staj Mağdurları Derneği olarak 2017'de kurulduğumuzdan beridir yapılabilecek her şeyi elimizden geldiğince yaptık. Oturduğumuz yerden konuşmadık ne yaptıysak sizlerle beraber yaptık sonuçlarını da beraber gördük.

Konunun muhataplarıyla görüştük, raporlarımızı verdik. Yeri geldi Meclis kapılarında bir randevu için saatlerce bekledik. Hep beraber Twitter'da tag çalışmaları yaptık, bir günde 2 milyon-3 milyon tweet attık. Ülke gündemini belirledik. Aklınıza gelen tüm haber kanallarında, medyanın her türlüsünde yer aldık.

Üniversite İdari Personel Sendikası Başkanı'ndan Meclis'e çağrı! Üniversite İdari Personel Sendikası Başkanı'ndan Meclis'e çağrı!

Biz her ne yaptıysak sizlerden aldığımız güçle yaptık. Olmayan bir şeye oldu demedik, insanlara ümit satmadık. Olumlu, olumsuz ne duyduysak sizlerle paylaştık. Beraber sevindik beraber üzüldük. Yeri geldi iktidar partileriyle yeri geldi muhalefetle görüştük. Amacımız her iki grubun da desteğini almaktı. Bu gün gelinen duruma baktığımızda her ne kadar olumsuz cevaplar gelse de iktidarın sürekli gündemindeyiz ve ola ki mevcut iktidar çıkartmazsa muhalefetin en üst seviyelerinin vermiş olduğu sözler var.

Çalışma bu duruma gelmişken elbet birileri çıkacak, elbet çalışmayı sahiplenmeye çalışacak. Bu güne kadar kimleri gördük. Sizlerden isteğim tek vücut olarak davanıza sahip çıkmanız. Bugüne kadar Staj mağduriyetini çözmeye ter dökmüş, emek vermiş bir çok kardeşimiz var. Sizlerin emekleri var.

Bakın şu an hükümetten sürekli olumsuz cevaplar geliyor. Elbet siyasettir ve elbet bir günde her şey değişebilir. Umutlarınızı asla kaybetmeyin. Hiçbir zaman olmazsa ne yaparız demedik. Sürekli bir başka planımız vardı. Bu gün muhalefetin bu kadar desteğini alıyorsak aylar önce uygulamaya koyduğumuz o planın sonucudur, sizlerin çalışmalarınızın eseridir.

Staj mağdurları bir daha hiçbir seçimin vaadi olmayacak. Seçim sonrasına verilecek hiçbir söz bizler tarafından geçerli sayılmayacaktır. Bu seçimden önce çıkmayan bir düzenleme bir dahaki seçime kadar beklemek zorundadır. Bu vaatlere asla inanmayın.

Beklentimiz, çalışma hayatında reform yapacağız denildiğine göre Staj mağduriyetinin de çözülmesi yönündedir. Meclisin kapanmasına az bir süre kalmış, siyaset seçim sathına oturmuştur. Tüm bunlara rağmen hükümetimizin geride mağdur bırakmayacak şekilde düzenlemeler yapacağına inancımız tamdır.

Staj mağduru çaresiz, sorun çözümsüz değildir. Anayasal çerçevede hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Sonuna kadar mücadeledeyiz, sonuna kadar işimizin başındayız. Hakkımızı alacağımıza inancımız tamdır. Allaha emanet olun." dedi.

Sonrasında konuşan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Sakarya İl Başkanı Canan Küsmez ise şu açıklamalarda bulundu:

"Bizler; Sakarya SSM olarak bu meydanda haklı taleplerimizi dile getirmek istiyoruz. Tüm bu gerçekler yalınlığıyla ortada iken şu an staj ve çıraklık mağdurları olarak adaletsizliğin giderilmesini talep etmek fırsatçılık değil, ülkemizin geleceğinin inşasına bir tuğla koymaktır. Mevcut siyasi iradenin bu tüm etmenleri göz önünde bulundurarak bu mağduriyetimizi gidermesini bekliyoruz. Hükümetten beklentimiz mağduriyetimizin seçim sürecine kadar giderilmesidir. Aksi taktirde stajyer ve çıraklar sandık geldiğinde iradesini ortaya koyacaktır. Kurtuluş savaşımızı başlattık kazanan mı kaybeden mi olacaksın. Bu senin elinde. Unutma Zafer daima inananlarındır"