TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

EYT'ye ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. EYT'nin kabulüyle milyonlarca vatandaş emeklilik haklarına kavuşmuşken geride staj ve çıraklık mağdurları kaldı. 

Uzun zamandır kazanılmış hakları için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları siyasilerden gelen sözlerle umutlanıp, mağduriyet hakkında bir adım atılmamasıyla hayal kırıklığına uğruyor.

MHP'nin staj ve çıraklık sigortası sözleri tutulmadı!

Cumhur İttifakı'nda yer alan  MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına söz vermişti. 

Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi yer almaya devam ediyor.

MHP kurumsal Twitter hesabından da 8 Haziran 2018’de şu paylaşımı yapmıştı: “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak #ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz”

MHP bu taahhüdünü 8 Kasım 2017 ve 13 Haziran 2018’de de TBMM kürsüsünden duyurmuştu. MHP milletvekilleri söz alarak “Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır” vaadinde bulunmuştu. 

Milletvekillerinin konuşmaları MHP’nin sosyal medya hesabından da paylaşılmıştı. Ancak aradan yıllar geçmesine rağmen MHP'den staj ve çıraklık mağdurları için bir çözüm önerisi gelmedi.

DP'li Cemal Enginyurt: Mücadelemiz devam edecek

EYT teklifinin Meclis'te görüşüldüğü esnada, sosyal medya hesabından EYT’lilere seslenen Demokrat Parti (DP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, şu açıklamalarda bulundu: 

Erciyes Üniversitesine 144 sözleşmeli personel alınacak Erciyes Üniversitesine 144 sözleşmeli personel alınacak

İşte şu an Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu mücadeleniz inşallah neticelenecek. Demokrat Parti olarak staj ve çırak mağdurlarının haklarının teslimi için, 2000 sonrası kademeli geçiş için, Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi için mücadelemiz devam edecek.

HDP staj ve çıraklık mağdurları için söz verdi

TBMM Genel Kurulu'nda partisi adına söz alan Garo Paylan, 

''Size söylüyorum; bunu AKP ve MHP yapmadı ya değerli EYT’liler, üç vakte kadar seçim olacak, ama iki ay, ama üç ay sonra seçim olacak. Biz, bu iktidarı değiştireceğiz ve stajyer ve çırakların işe girişini esas alacağız, 5 bin prim günü ödeme sayısına düşüreceğiz ve 3 bin 600 kısmi prim ödeme gün sayısıyla kısmi emekliliği sağlayacağız ve işe ilk giriş tarihini de 31 Aralık 1999 yapacağız, deprem gerekçesiyle'' dedi.

Twitter'da yaptıkları etkinliklerle iktidara ve muhalefete seslenen stajyerler ve çıraklar emeklilik yoksa oy da yok diyerek emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Birçok milletvekilinden de sözlü destek alan staj ve çıraklık mağdurları artık vaat değil icraat istiyor. Emeklilik şartlarını tamamlamış ancak SGK girişi, madde değişikliği gibi çeşitli nedenlerle emekliliklerinin önünde engel bulunan bu mağdur kitlelerin seçim öncesi ya da torba yasayla kazanılmış haklarına kavuşması bekleniyor.