AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

Staj ve çıraklık mağdurları EYT yasasına dahil edilmedi. Ardından torba yasasına gözlerini çevirmişlerdi ancak yine aynı sonuçla karşılaştılar. Stajyer ve çıraklık yapanlar yaşadıkları mağduriyeti duyurabilmek adına mücadele gösteriyor. 

Konuya ilişkin son dakika açıklaması İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal'dan geldi. Bal yaptığı açıklamada belirli bir grubun yurt dışı borçlanması ile EYT hakkı elde ederek erken emekli olabileceğini duyurdu. EYT'de son dakika gelişmesinin merak edilen detayları haberimizde... 

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI İÇİN EYT'DE SON DURUM NE?

Bakan Bilgin, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" değerlendirmesinde bulundu.

Son Dakika... Bakan Bilgin duyurdu: Zamlı emekli maaşlarının ödeneceği  tarih belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor." ifadelerini kullandı.

Staj, EYT kapsamında ele alınmalı'

Staj Mağdurları Yardımlaşma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Salman yaptığı açıklamasında "Ay sonunda kapsamlı bir torba yasası çıkartılacağı söyleniyor. Bu torba yasada staj ve çıraklık mağduriyeti giderilmelidir. Gencecik yaşta sanayilerde çalışmış, ter dökmüş emekçilerin stajlarını, çıraklıklarını sigorta başlangıcı saymak bir lütuf değil, analarının ak sütü gibi helaldir. EYT düzenlemesinde insanlara 5000- 5900 gün üzerinden emeklilik hakkı veriliyor. Bizler burada mağdur edildik. 1.5 milyonun üzerinde staj mağduru var. Bizler bu dönemde hem kamu denetçiliği kurumu ile görüşmemizde hem de bu konu ile ilgili kanun teklifleri hazırlanırken, yatırılmayan primlerimiz için borçlanma hakkı talep etmiştik" diyerek kendilerine borçlanma hakkı verilmesini talep etmişti. Ancak Bakan Bilgin böyle bir düzenlemenin gündemde olmadığını duyurmuştu. 

Murat Bal Ⓜ️Ⓜ️ (@muratsmm) / Twitter

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal stajyerlere de EYT hakkı verilmesi gerektiğini belirterek "Stajyer iş yerinde staj yaparken işe girişi yapılmıştır, kendisine bir sigorta kartı ve bir sigorta numarası verilmiştir, okul müdürü ve öğretmenleri tarafından sigortasının başladığı söylenmiştir. Kendisine bu sigortanın sadece meslek hastalığı ve hastalık primini kapsadığı yaşlılık priminin olmadığı bildirilmemiştir, yani durumdan haberdar değildir eksik bilgilendirme vardır.

Staj ve çıraklık EYT kapsamına dahil edilecek mi? Flaş açıklama geldi -  Internet Haber

Diğer işçilerin geliş gidiş saatleri yemek saatleri ve diğer bütün iş yeri kuralları stajyer içinde geçerlidir ve stajyer bu işyerinden maaş almıştır, maaşını okuldan ya da devletten almamıştır. Türkiye'de meslek lisesine giden bir öğrenci aynı meslek lisesi günlerini borçlanma hakkına sahip değildir. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu borçlanmanın sebebi de Almanya ile Türkiye arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasıdır. Belçika, Hollanda Suudi Arabistan gibi pek çok ülke ile Sosyal Güvenlik Anlaşması yapılmıştır. Yani Türkiye zımnen kabul etmektedir ki; stajyer öğrencilerin borçlanma hakkı vardır" diyerek yurt dışı stajyerlerinin EYT hakkı olduğunu söyledi. 

PALANDÖKEN: "STAJ SÜRESİ EMEKLİLİĞE SAYILMALI"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda staj ve çıraklık mağdurlarına destek vererek, "EYT düzenlemesi çok sayıda vatandaşı sevindirse de esnaf ve sanatkârlarımız bu düzenlemeden faydalanamamanın burukluğunu yaşıyor. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkârımız ile staj mağdurlarının da EYT’den faydalanmasının önü açılmalı." ifadelerini kullandı.

TESK Başkanı Palandöken: Esnaf ve sanatkarın da 2,5 milyon insanın istifade  ettiği EYT'den yararlanması lazım

Palandöken sözlerini şöyle sürdürdü;

EYT düzenlemesi esnafımızın emeklilik sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır.

Öte yandan staj mağduriyeti çözülmediği takdirde iş yerlerinde ara elaman bulma imkânımız olmaz. Bu yüzden staj süresi de mutlaka emekliliğe sayılmalı.

YENİ BİR GELİŞME DAHA! STAJ VE ÇIRAKLIK TORBA YASASINDA YER ALMAYACAK

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal medya hesabı üzerinden staj ve çıraklık konusunun torba yasasında yer almayacağını söyledi. 

detail-photo-fancybox-1