750 bin kamu işçisinin talepleri neler? 750 bin kamu işçisinin talepleri neler?

Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman,  Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi getirildiğini ancak staj ve çıraklık mağdurlarının görmezden gelindiğini belirtti. Yaşanılan bu adaletsizlik yeni mağduriyetlere yol açtığını belirten Salman,8 Eylül 1999 öncesi başlangıç numarası olan sigorta kartına sahip olan ve çalışma hayatında olan kişilerin kısa vadeli prim borçları nedeniyle emekli olamadığını ifade etti.

Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, "Derneğimiz 2017 yılında Ankara'da kurulmuştur. Derneğimizin faaliyet amacı, meslek lisesi, yüksekokul ve üniversite yıllarında hem eğitime hem de iş yerlerinde aktif olarak çalışan ve zorunlu staja tabi tutulan 3308 sayılı kanunla diploma alan genç işçileri temsil etmektir. Örneğin, meslek liselerinde okuyan kardeşlerimiz, üçüncü ve dördüncü sınıfta haftanın üç günü iş yerlerinde, iki gün okullarda eğitim almaktadır. Çıraklık okuluna gidenler ise haftanın beş günü çalışmakta ve bir gün teorik eğitim için okula gitmektedir. Bizler 3308 sayılı kanuna ve 1986 yılında yürürlüğe giren Mesleki Eğitim Kanunu'na tabi olarak zorunlu staj yapıyoruz. Bu süreçte okul müdürleri, idareciler ve rehber öğretmenlerimiz bize avantajlı olduğumuzu söylemişlerdir çünkü devlet tarafından sigortamız ve kaydımız yapılmıştır. Bizlere o dönemde pembe kart denilen ve üzerinde sicil numarası bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bir kayıt numarası verilmiştir. Bu numara, günümüzde e-devlet ve çalışma hayatında kullanılmakta ve emeklilik başvurularımızda kullanmaktayız. Yani bizler meslek liselerinde, yüksekokullarda ve üniversitelerde ya da çıraklık okullarında bu numaralarla kayıt altına alınmışız.” dedi.

Başkan Ferhat Salman, 14-16 yaşlarında bu durumun tam olarak ne anlama geldiğinin bilinemeyeceğine dikkat çekerek, “Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu, o dönemde primlerimizin sadece meslek hastalığı ve iş kazası kapsamında ödendiğini söylüyor. Dolayısıyla emeklilik hakkımızı uzun vadeli prim olarak ne zaman yatırdıysak, o tarih dikkate alınıyor. Bu durumu anlamak ve neyin uzun vadeli, neyin kısa vadeli olduğunu çözmek bizden beklenemez. Devletimiz bize, 3308 sayılı kanuna göre zorunlu staja tabi tutulacağımızı söyledi. Bu staj süresince sigortalarımız devlet tarafından karşılanacak. Bir işverenimiz olacak, işçi arasında sözleşme yapılacak. Okul ile işyeri arasında bir sözleşme yapılmış olacak. Buna karşılık olarak da asgari ücretin üçte biri kadar bir ücret alacağız. Stajyerler haftanın üç günü, çıraklar ise haftanın beş günü özellikle ağır çalışma koşullarında, oto tamir bakım hizmetleri veren kaporta tamiri dükkanlarında veya diğer iş yerlerinde çalışacaklar. Biz stajyerler, bankalarda, muhasebe ofislerinde, kuaför salonlarında veya terzilerin yanında çırak olarak çalıştık ve eğitimimizi tamamlayarak çalışma hayatına adım attık. Bize o dönemde verilen sigorta primleri yüzde bir veya yüzde iki oranında sadece meslek hastalığı ve iş kazası kapsamında ödendiği için, açık ve net bir şekilde uzun vadeli emeklilik sistemine dahil değiliz. 2017 yılında derneğimizi kurduktan sonra Kamu Denetçiliği Kurumu aracılığıyla sosyal güvenlikle görüşmeler yaptık ve sonuç olarak 5500 sayılı yeni kanunda, borçlanma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında avukatların, doktorların staj sürelerini, askerlik süresini borçlanabilmesi, doğum yapan bayanların doğum tarihlerini borçlanabilmesi ve yurt dışında eğitim alıp staj yapanların borçlanabilmesi gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Biz staj ve çıraklık mağdurları olarak, bu hakların bize de verilmesini destekliyoruz" dedi.

 Salman, "Mağduriyetiniz açıkça ortada. Üç bin üç yüz sekiz sayılı kanun gereği zorunlu bir staja tabi tutuluyorsunuz. Ancak bu durumun yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kanunlarla düzeltilebileceği ifadeleri kullanılmıştır" dedi.

KAYNAK: Emel Tekbaşoğlu Sürer  (https://www.hursozgazetesi.com/haber/staj-ve-ciraklik-magdurlari-dernegi-federasyon-olma-yolunda-50669.html)