Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim öncesi verilen vaatlerin gerçekleştirileceğini; staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağduriyetlerinin çözüleceğini belirten Kılıç, staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağdurları için yasa teklifi hazırladıklarını duyurmuştu. 

Yeniden Refah Partisi'nin resmi hesabından yapılan paylaşımla, “Staj ve Çıraklık Kanununda” değişiklik teklifinin TBMM'ye sunulduğu açıklandı. Peki staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılacak mı? 

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken kanun teklifinin sunulmasıyla sevinç yaşadı.

Gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çeviren staj ve çıraklık mağdurları Yeniden Refah Partisi'nin Meclis'e sunduğu teklifin kabul edilmesini bekliyor. 

Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: 

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 1980'li ve 1990'lı yıllarda Meslek Liselerinde ve Çıraklık Okullannda iken zorunlu staj yaparak fabrikalarda, bankalarda, sanayilerde 1 yıl ile 6 yıl arasında fiilen ücretli, bordrolu ve bir işverene bağlı olarak çalışmış iş akdi ve SSK girişi yapılmış stajyerler ve çıraklar gelişmekte olan ülkemizin yetişmiş iş gücü açığını kapatmakta ve sanayiye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadırlar. Sanayide ve Atölyelerde ağır ve riskli işlerde çalıştınidıklan için iş kazalan geçirmekte, uzuvlarım hatta yaşamlarını kaybetmektedirler.

HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

Staj ve çıraklık sırasında yapılan Sigorta, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olduğu için o dönemde sadece 'iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası' ödenmiş, yaşlılık primi ödenmemiştir. Bu sebeple fiili olarak çalıştıklan ilk işe giriş tarihleri emeklilik hesabına katılmamaktadır.

Çırak ve Stajyerlere de sigorta yapılması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Daha önce kısa vadeli sigorta primlerinin ödenmeye başlandığı tarihin sigortalılık başlangıcı sayılması gerektiği çalışanlar arasında yasala karşısında eşitliliğin ve hukuk devletinin kaçınılmaz bir gerekliliğidir.

Kanun teklifimizin amacı da çırak ve stajyerlerin maruz kaldıklan mağduriyetlerin giderilmesidir.

Kanun teklifinin tamamını okumak için tıklayınız.