1999 öncesinde, Birçok sektörde Staj ve Çıraklık adı altında çalışan ve 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılmayan vatandaşlar, seslerini duyurabilmek için meydanlarda toplandı. 

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI FEDERASYONU (@CirakStajFED) / X

Staj ve çıraklık gençlerin mesleki deneyim kazanmaları ve ülkenin kalifiyeli eleman açığını kapatmak için, hükümet tarafından büyük destek verilmektedir. Konuya ilişkin birçok siyasetçi desteğini sürdürürken hükümetin gündeme getirmemesi binlerce mağdurun tepkisine sebep oldu. Hükümetin EYT yasasını çıkartmasının ardından, milyonlarca vatandaş emekli olmayı beklerken yeni birsorun ile karşılaştı. Çıkartılan kanun ile 1999 öncesi işe giren staj ve çıraklık süreleri, 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılmadı.

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Beklenen Açıklama Yapıldı

Bunun ardından, verilen sözlerin tutulmaması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından konuya dair çalışma başlatılmaması, vatandaşları meydanlarda haklarını aramasına sebep oldu. Bakanlık bünyesinde atölyelerde çırak olarak çalışan vatandaşlar, SGK tarafından o yılların emeklilikte işe giriş başlangıç tarihi olarak sayılmamasından, emekli olmak isteyen Staj ve Çıraklık mağdurlarını olumsuz etkiledi.

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Son Dakika Gelişmesi! 4 Milyon Kişiyi  İlgilendiren Konuda Müjde Geldi

Gerek meydanlarda, gerek sosyal medya platformlarında, başlatmış oldukları çalışmaların büyük yankı uyandırmasının ardından, birçok milletvekili konunun çözülmesi için harekete geçti. 

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin'den Staj ve Çıraklık mağdurlarına destek. Konunun çözülmesi için gündeme getiren Şevkin, Staj ve Çıraklığın çözülmesinin gerektiğini ve sorunların biran önce giderilmesi gerektiğini belirtti.

Sayın Milletvekilim @muzeyyensevkin
Staj ve Çıraklık mağdurlarına verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ederiz.

5 Kasımda Basın Açıklaması#ÇırakStajyerSahada pic.twitter.com/W9a04WSqID

— Uçan Manda (@FlyManda7) November 4, 2023

Yürütülen çalışma ve imza kampanyalarına, bakanlık tarafından olumlu dönüşler alamayan vatandaşlar, konuyu çözüme kavuşturmak adına, sosyal medya heasplarından hükümete seslendi. 1999 öncesi staj ve çıraklık döneminde çalışılan dönemlerin, 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılmayası için şunlar kaydedildi.

EYT Staj Mağdurları için Umutsuz Bekleyiş Sürüyor! 2. Torba Yasa'dan Staj  ve Çıraklık mağdurlarına müjde çıkacak mı?

''Bizler şafak vaktinde kalkıp erkenden işe giderek, akşam geç saatlere kadar çalıştık. İşçi nasıl çalıştıysa biz de öyle çalıştık. Yaşanan eleman sıkıntısında staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin etkisi büyük. Çünkü aileler staj çıraklıkta geçensüreler emekliliğe etki etmediği için çocuklarınıartık zanaat öğrenecekleri mesleklere yönlendirmiyor.''denildi.

Yeniden Refah Partisi

''KANUN TEKLİFİMİZİ EMCLİS'E SUNUYORUZ''

Yeniden Refah Partisi Siyasi İşler BaşkanıSuat Kılıç, Staj ve Çıraklara verdiği desteği dile getirdi. Güner yaptığı açıklamalarda, Söz Verdiğimiz Gibi, mağduriye yaşayan bütün kesimlerin sesi olmaya, sözcüsü olmaya devam edeceğiz. Gerektiğinde kanun teklifi, gerektiğinde Meclis kürsüsü, gerektiğinde Yeniden Refah Partisi Siyasi kürsüsü, gerektiğinde ekranlarda, tüm mağdur kesimlerin sesi olma gayretimizi sürdürücez,'' demesinin ardından Staj ve Çıraklık sigortası mağdurları, TBMM'ye sunulacak olan kanun teklifini beklemeye başladı.

STAJ VE ÇIRAKLIK EYT'YE DAHİL OLACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birçok vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Ancak bu yasadan 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi bulunanlar yararlanabildi. 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar ise bu yasadan yararlanamayarak mağdur edildi. Birçok milletvekilinin Meclis'e önerge sunmasına rağmen Ak Parti ve MHP milletvekilleri tarafından, teklif reddedildi.

CHP'li vekil EYT'de staj mağdurları için tarih verdi: 17 Ocak - Norm Haber

Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme yeralmıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kişiler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından yararlanamadı. Bu kişilerin EYT kapsamına alınıp 4a tescil tarihi SGK başlangıcı sayılması için Meclis'e sunulan bütün hükümet tarafından çoğunluk oy ile reddedildi.