Çocuk yaşta işe başlayan ve yıllarca prim ödeyen staj ve çıraklık mağdurları, sigorta başlangıçlarının emeklilikte dikkate alınmamasına tepki gösteriyor. Ekonomik krizle birlikte geçinmekte zorlanan staj ve çıraklık mağdurları, bu haksızlığa bir son verilmesini talep ediyor.

Staj ve çıraklık mağdurları Torba Yasa'da yer alacak mı?

Staj ve çıraklık mağdurları, Torba Yasa ile emeklilik haklarını elde etmek için hükümetten adım atmasını talep ediyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında çıkarılan 2.Torba Yasa'da yer almayan staj ve çıraklık sigortası mağdurları, 2023 yılı sonuna kadar yeni bir Torba Yasa ile sorunlarının çözülmesini umut ediyor.

Yeni Torba Yasa ile birlikte memur zammı, ÖTV, ek MTV, Kurumlar Vergisi Kanunu gibi pek çok konuda değişiklik yapıldı. Fakat emeklilik yaşını erteleyen staj ve çıraklık mağdurları için herhangi bir iyileştirme getirilmedi.

EYT'lilerin emeklilik mücadelesinin sonuçlanmasının ardından, staj ve çıraklık mağdurları da sıranın kendilerine gelmesini istiyor. EYT mağduriyetinin tam olarak giderilmediğini, aksine emeklilikte mağdur olan çok sayıda kesimin göz ardı edildiğini ifade ediyor. 

Alınan bilgilere göre, hazırlanmakta olan yeni Torba Yasa'da dikkat çeken konulardan biri de, stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortalı olmasına rağmen SGK'ya ilk giriş tarihi olarak kabul edilmediği için emekli olamayan vatandaşların durumunun da ele alınması olacak.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları Torba Yasa'dan umutlu!

Torba Yasa tasarısının Meclis'e sunulmasıyla birlikte, staj ve çıraklık sigortası nedeniyle emekli olamayan yüz binlerce vatandaşın sorunu da gündeme gelecek. Ekonomi uzmanları, emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesi için bu konunun öncelikli olarak ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Bakan Işıkhan: İş arıyorum diyen İŞKUR'a gelsin Bakan Işıkhan: İş arıyorum diyen İŞKUR'a gelsin

EYT'ye ikinci perde olarak nitelendirilen düzenlemenin de seçim öncesi verilen vaatler arasında yer aldığını hatırlatan uzmanlar, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın bu konuda somut adımlar atmasını bekliyor. Yaklaşık 4.5 milyon EYT'linin sadece 1 milyon 800 bini emekli olurken, kalanların mağduriyetinin son bulması için Torba Yasa'nın bir an önce yasalaşması gerektiğini vurguluyor.