Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim öncesi verilen vaatlerin gerçekleştirileceğini; staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağduriyetlerinin çözüleceğini belirten Kılıç, staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağdurları için yasa teklifi hazırladıklarını duyurmuştu. 

Yeniden Refah Partisi'nin resmi hesabından yapılan paylaşımla, “Staj ve Çıraklık Kanununda” değişiklik teklifinin TBMM'ye sunulduğu açıklandı. Peki staj ve çıraklıkta son durum ne?

Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor

Yeniden Refah Partisi sözcüsü Suat Kılıç, “Staj ve çıraklık mağdurları, EYT emekliliğine verilen tarihten daha önce stajyer ve çırak olanlar ama staj ve çıraklık süreleri çalışma sürelerine sayılmayanlar yüz binlerce insanımız bu konuda mağdur durumdalar.

Akaryakıta dev zam: 8-9 lira birden artacak! Akaryakıta dev zam: 8-9 lira birden artacak!

Yaşıtları, akranları emekli olurken kendileri emeklilik haklarından yararlanamadılar. Anayasal eşitlik ve adalet ilkesi gereği staj ve çıraklık mağdurlarının EYT emeklilik düzenlemesinden kademeli bir şekilde istifade etmelerine yönelik olarak kanun teklifimizi hazırladık, imzaya açtık, bugün TBMM Başkanlığına teslim ediyoruz. Gerek iktidar gerekse Meclis’te temsil edilen diğer muhalefet gruplarının sahip çıkmaları halinde bu kanun teklifi komisyonlarda öne alınacak, genel kurulda ele alınacak, kanunlaşacak ve mağduriyet ortadan kaldırılacaktır.” dedi.

Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: 

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 1980'li ve 1990'lı yıllarda Meslek Liselerinde ve Çıraklık Okullannda iken zorunlu staj yaparak fabrikalarda, bankalarda, sanayilerde 1 yıl ile 6 yıl arasında fiilen ücretli, bordrolu ve bir işverene bağlı olarak çalışmış iş akdi ve SSK girişi yapılmış stajyerler ve çıraklar gelişmekte olan ülkemizin yetişmiş iş gücü açığını kapatmakta ve sanayiye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadırlar. Sanayide ve Atölyelerde ağır ve riskli işlerde çalıştınidıklan için iş kazalan geçirmekte, uzuvlarım hatta yaşamlarını kaybetmektedirler.

Staj ve çıraklık sırasında yapılan Sigorta, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olduğu için o dönemde sadece 'iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası' ödenmiş, yaşlılık primi ödenmemiştir. Bu sebeple fiili olarak çalıştıklan ilk işe giriş tarihleri emeklilik hesabına katılmamaktadır.

Çırak ve Stajyerlere de sigorta yapılması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Daha önce kısa vadeli sigorta primlerinin ödenmeye başlandığı tarihin sigortalılık başlangıcı sayılması gerektiği çalışanlar arasında yasala karşısında eşitliliğin ve hukuk devletinin kaçınılmaz bir gerekliliğidir.

Kanun teklifimizin amacı da çırak ve stajyerlerin maruz kaldıklan mağduriyetlerin giderilmesidir.

Kanun teklifinin Meclis'e sunulmasının ardından staj ve çıraklık mağdurları AK Parti, CHP ve MHP'ye seslenerek teklifin kabul edilmesini talep ettiler. 

Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına söz vermişti. Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi yer almaya devam ediyor.

MHP bu taahhüdünü 8 Kasım 2017 ve 13 Haziran 2018’de de TBMM kürsüsünden duyurmuştu. MHP milletvekilleri söz alarak “Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı, bu süreler sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır” vaadinde bulunmuştu. Milletvekillerinin konuşmaları MHP’nin sosyal medya hesabından da paylaşılmıştı.

EYT düzenlemesinden yararlanamayan stajyerler ve çıraklar yaşanan bu mağduriyetin giderilmesini ve adilce emekli olmayı beklerken sık sık MHP'ye seslenerek verilen sözlerin tutulmasını istiyor. 

Gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çeviren staj ve çıraklık mağdurları Meclis'te çoğunlukta bulunan AK Parti ve MHP'ye seslenerek Yeniden Refah Partisi'nin Meclis'e sunacağı teklifin kabul edilmesini bekliyor. 

Bu süreçte staj ve çıraklık mağdurları mücadeleye devam ediyor.

Meclis'te MHP Milletvekili Ramazan Kaşlı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ejder Açıkkapı'ya ziyarette bulunan İzmir Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Semiha Özek ve beraberindeki heyet destek talebinde bulundu. 

Resim

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, 10 Aralık  tarihinde İstanbul'da miting gerçekleştirecek. 

Türkiye’nin dört bir yanından toplanacak federasyona bağlı dernek üyeleri ve çalışan mağdurlar, kendilerine uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için bu kez İstanbul Kartal Sahili’nde toplanacak. 10 Aralık 2023 Pazar günü saat 14.00’de yapılacak açık hava mitinginde hükûmete seslenerek çözüm beklentilerini yeniden kamuoyuna açıklayacaklar.