TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Ancak uzun süredir staj girişlerinin sigorta başlangıcı sayılması için mücadele eden stajyer ve çıraklar kapsama dahil edilmedi. Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve depremin yaralarını daha çabuk sarmak için emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor? Staj ve çıraklık sigortası mağdurları: Neden biri emekli olurken diğeri bu haktan mahrum ediliyor?

Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyor Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlar. 

Türkiye'nin dört bir yanından bir araya gelerek ortak bir hedef için uğraşan staj mağdurları buluşmalarını bu hafta da Ankara'da düzenleyecek. Staj ve çıraklık mağdurları yarın Ankara'da Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman öncülüğünde bir araya gelecek.

Buluşma öncesi İstanbul Staj Sigortası Mağdurları Derneği Sözcüsü Ayhan Çekmez açıklamalarda bulundu.

Ayhan Çekmez, staj sigortası mağduriyetinin, meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak çalıştırılan ve işyerlerinde çırak olarak çalışan insanların sigortalarının sadece kısa vadeli kısmının yattığı için emeklilik dönemini 17 yıl geciktiren büyük bir sorun olduğunu açıkladı. Çekmez, ''Verilen haklar sadece belli bir kesimi kapsadığı için ve bu hakların Anayasanın Eşitlik ilkesine aykırı olduğu için, eksik verilen sigorta hakkımızı istiyoruz. E-Devlet'de, hangi gün ilk işe giriş tarihimiz gözüküyorsa, sigorta başlangıcımız o tarih olmalıdır. Bu yanıltıcı ve yanlış uygulama bir an önce bitmelidir. Yurt dışında yaşayan staj yapan vatandaşa Türkiye’de sigorta hakkını verip yurt içindeki vatandaşa vermemek sosyal devlet ve adalet anlayışı ile bağdaşmaz. Staj ve çıraklık mağdurları olarak haklıyız ve bu sebeple emeğimizin, iş gücümüzün karşılığını istiyoruz. Staj giriş tarihimiz sigorta başlangıcı olmalıdır.'' dedi. 

Hükümetin staj ve çıraklık mağdurlarını görmezden gelmemesi, ikinci torba yasayla ya da seçim öncesinde bu mağduriyeti çözüme kavuşturması bekleniyor.